Kirill Haratyjan

Putyin kivonul

Merre fordul Oroszország?

Publicisztika

Putyin október 8-án Szergej Szurovikin tábornokot nevezte ki az ukrán fronton harcoló orosz erők új főparancsnokává. A külföldi sajtóban ekkor megjelent elemzések, katonai szakértői vélemények többnyire legendás kegyetlenségét emelték ki, úgy emlegették, mint véreskezű „vadembert”, a „szíriai mészárost”. 

A kinevezés értelmét pedig abban látták, hogy Oroszország „nem retten vissza a rendelkezésére álló bármely eszköz bevetésétől”, s az új főparancsnok bármire kiadja a parancsot. Ez mind igaz is, Szurovikin pályája – kezdve az 1991. augusztusi oroszországi puccsisták oldalán vállalt megtorló szerepével – jól igazolja ezt az értékelést.

A kinevezésnek azonban van más, fontosabb, jelképes értelme is. Ez volt az első eset az Ukrajna elleni háború kezdete óta, hogy a parancsnokot nyilvánosan nevezték ki.

Az „arravaló ember”

Az újságírók, katonai elemzők eddig csak találgatni tudták, ki vezeti hivatalosan az ún. hadműveleteket, hallomásokra és ukrán, brit, amerikai felderítők szórványos adataira támaszkodhattak. Röpködtek a nevek: Dvornyikov, Zsuravljov, Berdnyikov, Zsidko, Csajko, Mizincev… Alighanem valamit mind irányított, de hivatalos, világos, nyilvánosan bejelentett döntés nem volt hozzáférhető arról, ki felel az ukrán területeken zajló akciókért.

Következésképpen nincs felelősük a parancsba adott vérengzéseknek sem. Folyik a háború, de nem tudni, ki irányítja. Szergej Sojgu? De hát ő a miniszter, operatív ügyekben talán nem is osztanak lapot neki. Valerij Geraszimov, a vezérkari főnök? Az ő felelőssége az általános, stratégiai parancsnoklás, az ukrajnai „különleges hadműveletben”, a szpecoperacijában pedig elvileg nincs mozgósítva a teljes orosz hadsereg. Az oroszországi fegyveres erők alkotmány szerinti főparancsnoka, vagyis maga Putyin elnök? Meglehet, de ő mégiscsak a főstratéga, aki a nagy ívű geopolitikai manőverekkel foglalkozik. Egyes hírek szerint Putyin II. Miklós cár szerepét szerette volna magára osztani, és személyesen vette volna kézbe a hadműveletek irányítását is – de ebből nem lett semmi.

Szurovikin tábornok most egy személyben irányítja a hadműveleteket, és ő vált a háború kimenetelének nyilvános arcává. Mindeddig sok fény nem vetült rá a nyilvánosságban, pedig 2017 márciusától decemberéig ő vezette a szíriai hadművelet legfontosabb szakaszát – és Szíriában ugyanaz zajlott, mint most Ukrajnában. Orosz szárazföldi és légierők bombázzák a civil infrastruktúrát, megfosztják a lakosságot a víz- és áramellátástól, lakóházakat, kórházakat, iskolákat semmisítenek meg. A szíriai háború egyik tragikus szimbóluma az orosz légierő által „megdolgozott” Idlib lett: a várost romhalmazzá lőtték, másfél millió ember hajléktalanná vált, a halottak száma több ezer. Hasonló sorsra jutott Mariupol, Popasznaja, Liszicsanszk is. Szurovikin neve a vegyi fegyverekkel is összekapcsolódott. A szíriai kormányerők 2017. április 4-én Idlib egyik elővárosában, Kan Sajkunban ismét szarint vetettek be a polgári lakosság ellen, a halálos áldozatok számát független források száz körülire becsülik. Az orosz verzió szerint viszont Bassár el-Aszad katonai akciója a szíriai rezsim ellenfeleinek vegyifegyver-gyárára irányult.

Mégis, a katonai aspektusnál fontosabbnak tűnik Szurovikin nyilvános főparancsnoki kinevezésének szimbolikus politikai jelentése.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.