Az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését javasolja az EU

Külpol

Az orosz állampolgárokra ezentúl nehezebb vízumkérelmezési eljárás vár.

Az Európai Bizottság a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését javasolja. Ylva Johansson uniós belügyi biztos emellett kedden azt is bejelentette Brüsszelben: arra is javaslatot tettek, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket

A biztos közölte: a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése válasz az Európai Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát az ukrajnai háború miatt fenyegető fokozott kockázatokra. Az orosz állampolgárok többé nem lesznek jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük.

Korábban az általános vízumtilalom bevezetésének lehetősége is felmerült az oroszokkal szemben, azonban erre többek között a magyar kormány miatt nem kerül sor. Ahhoz ugyanis, hogy általános érvényű vízumtilalom életbe léphessen, az összes tagország beleegyezése szükséges. Az intézkedés ellen Szijjártó Péter is felszólalt az EU külügyminisztereinek prágai találkozóján. Ezzel szemben a vízumkönnyítési megállapodás felmondásához elegendő a tagországok minősített többsége.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk