A Balti-tengerbe ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből, szabotázsakciót emlegetnek

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 27.

Külpol

A szeizmológiai mérések robbanásokat észleltek.

„Ömlik a gáz a Balti-tengerbe, de hogy mekkora a baj, azt még nem lehet tudni” – írja a Qubit. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték két helyen lyukadt ki, az Északi Áramlat-2 vezeték egy ponton szivárog. A hatóságok lezárták a szivárgások környékét, a legnagyobb szivárgás felett egy kilométeres átmérőben zavart a tenger felszíne, a kisebbek felett 200 méteren távozik a gáz a tengerből.

Az Északi Áramlat-1 Bornholm közelében hibásodott meg, a másik szivárgás svéd vizeken található. A dán energiaügynökség szerint nagyon ritkán fordulnak elő hasonló balesetek, az pedig csaknem lehetetlen, hogy 24 óra leforgása alatt három helyen is véletlen meghibásodás forduljon elő.

A hatóságok még vizsgálják, hogy mi történhetett, de Mette Fredriksen dán miniszterelnök kedd délután nem zárta ki a szabotázs lehetőségét sem.

Nem ő az egyetlen, aki szabotázsra gyanakszik: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyértelműen szabotázsnak minősítette az esetet, de részletekbe nem bocsátkozott.

Oroszország is szabotázsra gyanakszik, de a Kreml sem nevezte meg, hogy pontosan kit is vádolnak az elkövetésével, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az incidens „alááshatja Európa energiabiztonságát”.

Közben a BBC arról ír, hogy a svédországi és dániai szeizmográfok víz alatti robbanásokat észleltek ugyanazon a területen, ahol az Északi Áramlat-1 és -2 szivárog – mondta Bjorn Lund, a svéd Nemzeti Szeizmológiai Központ (SNSN) munkatársa az SVT közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„Kétségtelen, hogy ezek robbanások voltak” – mondta Lund.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk