Katonai felvonulással temették Abe Sindzó japán miniszterelnököt

Külpol

A gyászolók mellett a tiltakozók is megjelentek.

Katonai felvonulással tisztelegtek Abe Sindzó meggyilkolt korábbi japán kormányfő állami temetésén, a keddi ünnepségre mintegy 4300-an gyűltek össze a japán fővárosban, belföldi és külföldi politikusokkal az élen.

„Olyan ember volt, akinek tovább kellett volna élnie. Szilárd meggyőződésem volt, hogy ön iránytűként mutatja majd a követendő utat Japánnak és a világ összes többi részének még tíz vagy húsz esztendőn át” – fogalmazott gyászbeszédében Kisida Fumio jelenlegi japán miniszterelnök Abe portréjára nézve. A kormányfő, aki szoros kapcsolatot ápolt a meggyilkolt Abéval, elmondta: mentorként tekintett elődjére, Abe Sindzó ugyanis „világos jövőképpel rendelkezett mind Japán, mind az egész világ fejlődéséről”.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke úgy fogalmazott: „a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térség kifejezés Abe nevéhez köthető, s a régióhoz tartozva az Egyesült Államok üdvözli az abei alapelveket és kitart mellettük”.

Abe Sindz? ?llami temet?se Jap?nban

 
Abe Sindzó állami temetése Japánban
 
Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Philip Fong

Az egykori kormányfő özvegye ágyúlövések zajától kísérve, fekete kimonóban, kezében az elhunyt kormányfő hamvait tartalmazó urnával vonult be a ceremóniának helyt adó Budokan harcművészeti arénába. Az urnát fehérbe öltözött katonák vették át, akik – a katonazenekar által játszott japán himnusz kíséretében – az elhunyt politikus portréja előtti emelvényre helyezték Abe hamvait.

A tokiói aréna közelében lévő egyik parkban gyászolók hosszú sora kígyózott, az emberek virágokkal és imákkal rótták le tiszteletüket.

A japán fővárosban magas rendőri készültséget rendeltek el, mintegy húszezer rendőr állt készenlétben, akiket az esetleges zavargások esetén vetettek volna be, Tokió belvárosában ugyanis ezrek vonultak végig az állami temetés ellen tiltakozva.

Az állami temetést ellenzők már múlt héten is tüntettek. A pénteki demonstráción a sajtónak nyilatkozva azzal magyarázták tiltakozásukat, hogy Abe háborús politikát folytatott, és hivatali ideje alatt jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, ennek érdekében még az alkotmányt is módosítani akarta.

Abe Sindz? ?llami temet?se Jap?nban

 
Abe Sindzó özvegye a férje hamvait tartalmazó urnával a kezében a kormányfó temetésén 
 
Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Philip Fong/Philip Fong

Abe Sindzó Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, júliusban egy kampányeseményen lett merénylet áldozata. A gyanúsított bevallása szerint nem politikai, hanem személyes okokból tört a volt kormányfő életére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.