A belarusz ellenzék hajlandó tárgyalni a hatóságokkal, ha azok teljesítenek bizonyos feltételeket

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 15.

Külpol

Ebbe szerintük Lukasenka "soha nem fog belemenni".

Paval Latuska, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségi tagja egy keddi televíziós műsorban lehetségesnek tartotta a párbeszédet a fehérorosz hatóságokkal, ha

  • újraszámolják az augusztus 9-i elnökválasztás szavazatait,
  • és kivizsgálják a voksolást követő tiltakozásokon a tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

"Amennyiben új központi választási bizottságot választanak, amely ismételten kielemzi a választás összes eredményét, független szavazatszámlálást folytat le, felméri a jelenlegi törvényhozás jogsértéseit, továbbá a hatalom eljárásokat indít, kivizsgálja és felelősségre vonja a tömeges erőszakcselekményekben vétkeseket, felhagy azzal, hogy csak azért vesz őrizetbe embereket, mert kimennek a tüntetésekre, és elengedi az összes politikai foglyot, akkor lehetséges, hogy én, Paval Latuska, látok lehetőséget a párbeszédre" - mondta kedden a fehérorosz Koordinációs Tanács elnökségi tagja a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornán.

Latuska meggyőződését fejezte ki, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "ebbe soha nem fog belemenni". Az ellenzéki vezető emellett kijelentette azt is, hogy nem állnak rendelkezésre sem a hatóságok, sem a média számára olyan információk, amelyek szerint békés tüntetők szervezetten erőszakcselekményeket követtek el.

A fehérorosz államfő korábban visszautasította annak lehetőségét, hogy párbeszédet folytasson az ellenzéki képviselőkkel, kijelentve, hogy csakis a munkáskollektívákkal hajlandó tárgyalni.

„Olyan, mint most, még sohasem történt Belaruszban. Nem gumibottal, hanem fémrúddal verték az embereket"

Egy belarusz aktivistával beszéltünk a rendőri erőszakról, letartóztatásokról, és arról, miben bíznak a nap mint nap utcára vonuló békés tüntetők. „Néhány nappal a választás után többen mondták nekem: itt most polgárháború kezdődött. A legdurvább éjszaka az augusztus 11-12. közötti volt, akkor viszonylag kevesen vonultak az utcára, a rendőrség és a különleges egységek mégis elképesztően erőszakosak voltak velük.

Figyelmébe ajánljuk