Brutális rendőri erőszakról számolnak be a kiengedett fehérorosz tüntetők

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 14.

Külpol

"A fogház tulajdonképpen kínzókamrává vált" – mondták.

A fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe – jelentette péntekre virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

"Hajnali hatra mindenkit szabadon engedünk" – mondta a TASZSZ szerint Barszukov, nem sokkal azután, hogy felettese, Jurij Karajev belügyminiszter utasítást adott a szabadon bocsátásokra. Az elengedett tüntetők egy része a Reuters hírügynökség szerint arról beszélt, hogy zsúfolt cellákban töltötték fogságukat és bántalmazások érték őket.

Ugyanezt mondta a BBC-nek több szabadon engedett fogoly. Egy férfi meg is mutatta a BBC-nek a rendőri erőszak nyomait a testén, majd elmondta, hogy folyamatosan verték az embereket, arra kényszerítették őket, hogy egész éjjel az udvaron álljanak.

Az Amnesty International jogvédői szerint a letartóztatott emberek arról számoltak be, hogy meztelenre vetkőztették őket, megverték és nemi erőszakkal fenyegették őket. A jogvédőknek a kiszabadult foglyok azt mesélték, hogy a rendőrök földre kényszerítették őket, a mocsokban kellett feküdniük, miközben folyamatosan ütötték és rúgták őket. "A fogház tulajdonképpen kínzókamrává vált" – mondták.

Egy BBC-s újságíró megosztott egy hangfelvételt is, ahol hallani lehet az Okresztina utcai fogházból kiszűrődő sikolyokat.

Szabadon engedett fehérorosz tüntetők

Szabadon engedett fehérorosz tüntetők

Fotó: MTI/EPA

 

A belügyminiszter elítélte a hatóság emberei ellen az elmúlt napokban elkövetett állítólagos támadásokat, ugyanakkor bocsánatot kért a hatósági fellépések során ártatlanul megsérült emberektől.

Fehéroroszországban csütörtökön már ötödszörre vonultak utcára az emberek a vasárnapi elnökválasztás óta, amelyen az előzetes eredmények szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,08 százalékával győzött. Az ellenzék kétségbe vonta a választás tisztaságát és országszerte tüntetéseket, sztrájkokat szervezett. A hatóságok brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, és országszerte mintegy 6700 embert vettek őrizetbe, két tüntető pedig életét vesztette.

(MTI, BBC)

Figyelmébe ajánljuk