A litvániai járatoknak tilos fehéroroszországi légtérben repülniük

Külpol

A kormány azt tanácsolta az ország állampolgárainak, hogy ne utazzanak a szomszédos Fehéroroszországba, ha pedig már ott vannak, akkor mielőbb távozzanak.

A Litvániából induló és oda érkező repülőgépeknek mostantól el kell kerülniük Fehéroroszország légterét – jelentette be a balti ország közlekedési minisztere hétfőn.

Mindezt egy nappal azután tette, hogy Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. 

„Tilos olyan járatokat indítani vagy fogadni a litván repülőtereken, amelyek a fehérorosz légtéren keresztül repülnek”

– szögezte le Marius Skuodis a vilniusi kormányülést követően.

Tájékoztatása szerint az intézkedés kedden hajnali 3 órakor lép életbe, ugyanakkor több légitársaság, a LOT, a Wizz Air és az airBaltic már eddig is, önkéntesen elkerülte a fehérorosz légteret. A litván kormány azt tanácsolta az ország állampolgárainak, hogy ne utazzanak a szomszédos Fehéroroszországba, ha pedig már ott vannak, akkor mielőbb távozzanak.

 A Ryanair ír légitársaság repülőgépe vasárnap előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben, ahol őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét. Roman Prataszevicse korábban Litvániába menekült el az országból, mert a fehérorosz hatóságok terroristának minősítették, amiért beszámolt az elcsalt választásról és a minszki tömegtüntetésekről.

A fehérorosz hatóságok azt állítják, a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett bombáról. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az elnöki sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna szerint Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az állítólagos bomba miatt, „így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől”.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk