A cseh parlament elnöke reméli, hogy tavasszal Magyarország a változásra szavaz

  • narancs.hu
  • 2022. január 11.

Külpol

Zeman elnök szóvivője pedig ezért elnézést kért Orbán Viktortól.

"Ma Orbán Viktor de facto támogatta a kazahsztáni polgárok lelövését és az orosz hadsereg bevonulását. Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, sok olyan állampolgár van, akinek problémája van a hasonló kijelentésekkel, és én támogatom őket, mindig is támogatni fogom őket" - írta Twitterjén Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke hétfőn este.

Ahogy arról a Bloomberg beszámol, a politikusnak nem ez volt az egyetlen, az Orbán-rezsimet bíráló kijelentése. Korábban arról beszélt, hogy a magyaroknak követniük kellene a cseh választók példáját, akik októberben leváltották Andrej Babist.

A csehek már leváltották Babist. Nagyon remélem, hogy a magyaroknak is sikerülni fog

- írta egy bejegyzésében Adamová, aki a Petr Fiala cseh miniszterelnök vezette új jobbközép koalíciót alkotó öt párt egyikének vezetője. Majd hozzátette: "Csehország számára fontos, hogy az áprilisi választáson Magyarország is a változásra szavazzon, akárcsak mi tettük".

A cseh parlament elnökének szavai heves vitát indítottak el Csehországban, volt, aki a lemondását követelte. Milos Zeman cseh elnök szóvivője a Twitteren azt írta, mint cseh állampolgár, elnézést kér Orbán Viktortól Adamová szavai miatt.

Cseh korm?nyalak?t?s

 
Markéta Pekarová Adamová pirosban
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A Bloomberg cikke megjegyzi, hogy Magyarországon tavasszal "az évtized legnagyobb érdeklődéssel várt választására" kerül sor, a Fidesz pedig szoros versenyben áll az egyesült ellenzékkel. Csehország egyébként júliusban veszi át az EU soros elnökségét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk