Kínai kormányszóvivő: Tajvan függetlensége elbukott

  • narancs.hu
  • 2022.01.12 11:19

Külpol

Nem épp a megbékélés jegyében szólalt fel a kínai szóvivő.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán a kínai kormány alá tartozó tajvani ügyek hivatalának szóvivője - számolt be róla az MTI.

Csu Feng-lien az eseményen úgy fogalmazott, hogy Tajvan függetlenségének bukása visszafordíthatatlan történelmi trend.

Csu arról is arról beszélt, hogy a szigetet irányító Demokratikus Haladó Párt (DPP) azt a látszatot kelti, mintha a Tajvani-szorosban az Egyesült Államokra lehetne számítani, de a „tajvani emberek tudják, hogy az Egyesült Államok csak a saját szükségleteivel és érdekeivel foglalkozik”. A kormányszóvivő leszögezte, bukásra vannak ítélve a DPP próbálkozásai, hogy idegen hatalmakkal összejátszva kényszerítse ki a sziget függetlenné válását.

Kína saját területének, szakadár tartományának tekinti az 1949, vagyis a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet.

Tavaly októberben számoltunk be róla, hogy több évtizedes mélypontra jutottak a tajvani-kínai kapcsolatok, a kommunista rezsim hadserege 2025-re képes lesz széleskörű inváziót indítani Tajvan ellen – derült ki a sziget védelmi miniszterének bejelentéséből. Az év elején az amerikai külügyminisztérium szólította fel Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló „katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással”. Mindezt azután, hogy a kínai légierő 12 harci gépe berepült Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk