A Fidesz is csatlakozott a „szuperállam” elleni pártkoalícióhoz

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 2.

Külpol

Kaczynski szerint ők olyan Uniót akarnak, amilyet az alapító atyák elképzeltek.

 

Kiállnak az Európai Unió eszméje mellett, de nem szeretnék, ha az EU-ból szuperállam lenne – erről szól az a nyilatkozat, amelyet európai pártvezetők, köztük a Fidesz elnöke, Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság elnöke tett közzé egyidőben. 

Kaczynski azt nyilatkozta, hogy arra a konferenciára fogalmazták meg ezt a közös állásfoglalást, amely Európa jövőjéről szól, mert ennek a tanácskozásnak a „céljai és struktúrái nem világosak” . A lengyel pártvezető szerint „feltételezhető, hogy olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem mély, tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közük az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása”. 

A nyilatkozat arról szól, meg kell őrizni az európai hagyományt, a nemzetek sokszínűségét, és az eddigi együttműködést kell folytatni, megőrizve a szabad mozgás lehetőségét, a gazdasági szabadságot, „az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is”. 

Az aláírók között szerepel a Fidesz és a Jog és Igazságosság mellett a Matteo Salvini vezette olasz Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek, továbbá  a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése.

Mellettük több – az MTI szerint „jobbközép irányultságú”, a 24.hu szerint „szélsőjobboldali” – párt jegyzi a szöveget Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Észtországból, Finnországból, Görögországból, Hollandiából, Litvániából és Romániából.  

Az aláírók úgy látják, azért csökken az emberek körében a bizalom az unió iránt, mert az EU vezetése épp az alapszerződések tartalmát értelmezi újra, az uniós szerveket a nemzeti alkotmányos intézmények fölé akarja rendelni. Ez nem jó folyamat, inkább össze kell állítani a sérthetetlen tagállami hatáskörök listáját, és „a nemzeti alkotmánybíróságok bekapcsolásával kialakítani egy megfelelő mechanizmust is ezek védelmére”.

 

A nyilatkozatot jegyző pártok szeptemberben konferenciát rendeznek Varsóban. A 24.hu szerint  ezek a pártok valószínűleg közös frakció létrehozására készülnek.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk