A háború kitörése óta először beszélt Hszi Csin-Ping Zelesznkijjel

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 26.

Külpol

Fontos telefonhívásra került sor. 

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerdán telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

"Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez" – írta Zelenszkij a Twitteren.

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára a Facebookon hozzáfűzte, hogy Zelenszkij csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott Kína elnökével. 

"A megbeszélés során a kétoldalú kapcsolatok minden aktuális kérdését megvitattuk. Különös figyelmet fordítottunk a kölcsönös együttműködés lehetőségeinek módjaira annak érdekében, hogy Ukrajna igazságos és tartós békéjét megteremtsük. Senki sem akarja a békét jobban, mint az ukrán nép. Saját területünkön vagyunk, és a jövőnkért küzdünk, élve az önvédelem elidegeníthetetlen jogával. A világnak igazságosnak és fenntarthatónak kell lennie a nemzetközi jog elvei és az ENSZ Alapokmánya alapján. Területi kompromisszumok révén nem lehet béke" – hangsúlyozta az ukrán elnöki iroda tájékoztatása szerint Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna területi egységét az 1991-es állapotnak megfelelően kell helyreállítani.

Az ukrán elnök közlése szerint megvitatta Hszi Csin-pinggel az ukrán-kínai partnerség erősítésének módjait, hiszen – emlékeztetett – a teljeskörű orosz invázió előtt Kína volt Ukrajna első számú kereskedelmi partnere.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese. Kína a közeljövőben küld egy különleges kormányzati képviselőt – Li Huj, Peking volt oroszországi nagykövete személyében – Ukrajnába és más országokba, hogy konzultációkat folytasson az ukrajnai háború rendezésével kapcsolatban. A Hszinhua szerint a kínai elnök nagyra értékelte, hogy Zelenszkij különös figyelmet fordít a kínai-ukrán kapcsolatok és a Kínával való együttműködés előmozdítására, és köszönetet mondott Ukrajnának, amiért jelentős segítséget nyújtott tavaly a kínai állampolgárok evakuálásához.

Hszi Csin-ping kiemelte, hogy Ukrajna és Kína kétoldalú kapcsolatai 31 éve fejlődnek, és elérték a stratégiai partnerség szintjét. Kijelentette, hogy a szuverenitás és a területi integritás kölcsönös tisztelete a kétoldalú kapcsolatok politikai alapja. Kína azon törekvése, hogy fejlessze kapcsolatait Ukrajnával, következetes és egyértelmű - mondta a kínai államfő, hozzátéve, hogy bárhogy is változik a nemzetközi helyzet, Kína kész együttműködni Ukrajnával a kölcsönös előnyök elősegítése érdekében.

A mostani volt az első beszélgetés az ukrán és a kínai elnök között Oroszország Ukrajna elleni támadásának tavaly februári kezdete óta. A telefonbeszélgetés azért is lényeges, mert bár Kína nem kötelezte el magát egyik háborúzó fél mellett sem, eddig mégis több szempontból úgy tűnt, hogy politikailag, retorikailag és gazdaságilag is támogatja Oroszországot. Idén tavasszal azonban Kína nem kötelezte el magát Oroszország mellett annak ellenére sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök idén márciusban Pekingbe látogatott, két hete pedig bejelentette, hogy egyik félnek sem ad el fegyvereket

Kína nemrég közzétette saját béketervét, amelyben az Ukrajna elleni orosz háború megoldására vonatkozó elképzeléseit vázolta. Zelenszkij ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy nem tekinti béketervnek Kína javaslatát az ukrajnai háború megoldására, de pozitív dolgokat lát a kezdeményezésben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk