Sem az oroszoknak, sem az ukránoknak nem ad el fegyvert Kína

  • narancs.hu
  • 2023. április 14.

Külpol

Ezt a külügyminiszter közölte pénteken.

Kína egyik félnek sem ad el fegyvert az ukrajnai háborúban – mondta pénteken az ország külügyminisztere, reagálva a nyugati országok aggályaira, miszerint Peking katonai segítséget nyújthat Oroszországnak.

A sajtótájékoztatón Kína kitartott amellett, hogy a konfliktusban semleges, de közben úgy tűnik, politikailag, retorikailag és gazdaságilag támogatja Oroszországot. Nemrégiben Putyin látogatott az országba, a Wall Street Journal oknyomozása szerint pedig kulcsfontosságú alkatrészekkel segítik az orosz fegyveripart.

Most azonban Csin Kang a legmagasabb szintű kínai tisztviselő, aki nyíltan kijelentette, nem adnak el fegyvereket Oroszországba. Hozzátette: Kína szabályozni fogja a kettős felhasználású, polgári és katonai cikkek exportját is.

„A katonai cikkek exportjával kapcsolatban Kína körültekintő és felelősségteljes hozzáállást tanúsít” – mondta Csin Kang a német Annalena Baerbock mellett a sajtótájékoztatón. A miniszter azt is megerősítette, hogy Kína kész segíteni a konfliktus békés megoldásában.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Csin a tajvani kormányt is hibáztatta a megnövekedett regionális feszültségekért, miután Peking nagyszabású hadgyakorlatokat tartott, hogy megfélemlítse az általa saját területének nyilvánított szigetet. (AP)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk