A hágai Nemzetközi Bíróság kötelezte Izraelt, állítsa le a rafahi offenzívát

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Külpol

Ez már jogileg kötelező ítélet, de a betartásáról valójában Izrael dönt.

A palesztin népet fenyegető közvetlen veszélyre való tekintettel Izraelnek azonnal le kell állítania a katonai offenzívát Rafahban, mondta ki a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) – adta hírül a BBC. Ez egy jogilag kötelező ítélet elvileg, de a gyakorlatban a bíróság természetesen nem tudja végrehajtani, ezért az érintett országtól függ a betartása.

A bíróság arra is kötelezte Izraelt, hogy nyissa meg a rafahi határátkelőt az Egyiptom felől érkező humanitárius segélyek előtt, biztosítsa a nyomozók és a tényfeltárók bejutását az övezetbe, illetve tegyen jelentést a bíróságnak egy hónapon belül az intézkedések eredményeiről.

Az ENSZ legfelsőbb bíróságánál Dél-Afrika kérvényezte, hogy rendelje el a támadások leállítását, ezzel biztosítva a palesztin nép túlélését. Izrael alaptalannak nevezte a keresetet, és azt közölte, hogy a rafahi offenzívára azért van szükség, hogy megsemmisítse a Hamász utolsó megmaradt egységeit.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság kért elfogató parancsot a hét elején. A főügyész szerint alapos okkal feltételezhető, hogy mindkét férfi büntetőjogi felelősséggel tartozik a háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért legalább 2023. október 7-től kezdve.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk