A Hamász küldöttségével tárgyalnak Putyinék

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Külpol

Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, de ennél többet nem árult el.

A TASZSZ hírügynökség arról írt, hogy a Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai bizottságának tagja vezeti a küldöttséget, orosz részről Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta őket. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.

Anatolij Viktorov Izraelben akkreditált orosz nagykövet azt mondta a Szolovjov LIVE médiacsatornán, hogy feltehetően három orosz-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben. Korábban a Ynet izraeli portál izraeli kormányzati adatokra hivatkozva azt írta, hogy 138 Hamász-fogolynak van külföldi útlevele, köztük hatnak orosz papírjai vannak.

Az izraeli külügyminisztérium szerdai közlése szerint szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét.

Zaharova a csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a Gázából való kimenekítését. Arról is beszélt, hogy Oroszország folytatja erőfeszítéseit a palesztin-izraeli konfliktus mielőbbi rendezése érdekében, és kapcsolatban áll a kulcsfontosságú regionális szereplőkkel.

„Rendkívül aggasztónak tartjuk a régión kívüli országok katonai manővereit a Földközi-tenger keleti részén. Ezek a tényezők, különböző oldalak egyre erőteljesebben harcias retorikája mellett növelik annak kockázatát, hogy a konfliktus az egész régióra kiterjedő konfliktussá fokozódjék” - mondta Zaharova. „Ezzel kapcsolatban ismételten hangsúlyozzuk a mielőbbi tűzszünetnek, a humanitárius folyosók megnyitásának, az evakuálásoknak és a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatásának szükségességét. Ismételten a fogva tartott túszok szabadon bocsátására szólítunk fel.”

A szóvívő szerint „ezt a régóta tartó konfliktust nem lehet erőszakkal megoldani, és kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, egy teljes körű tárgyalási folyamat elindításával lehet rendezni.”

Hamarosan Moszkvába látogat Mahmúd Abbász palesztin elnök is, akit Vlagyimir Putyin orosz államfő fogad majd.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk