Putyin szerint elfogadhatatlan a kollektív felelősség elve, amikor ártatlanok halnak meg

Külpol

Persze a Hamász és Izrael közötti háborúról osztja az észt, nem Ukrajnáról beszélt.

Az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán este Moszkvában fogadta az oroszországi hagyományos felekezetek vezetőit.

A közel-keleti válság kiéleződéséről szólva azt mondta, Oroszország "aggodalommal és szívfájdalommal" követi a Szentföldön kialakult helyzetet. Putyin részvétét fejezte ki mindazok hozzátartozóinak, akik a Hamász palesztin szervezet fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás során életüket vesztették.

Hozzátette, "nyilvánvaló, hogy

semmiben sem vétkes embereket nem szabad felelősségre vonni mások által elkövetett bűncselekményekért". Elfogadhatatlannak nevezte a "kollektív felelősség" elvét, "amikor öregek, nők, gyerekek, egész családok halnak meg, emberek százezrei maradnak fedél, élelem, víz, áram és orvosi ellátás nélkül", ahogyan az a Gázai övezetben történik.

Ismételten kifejtette az orosz álláspontot, amely szerint a konfliktus az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján oldható meg, ami "két független, szuverén állam: Izrael és Palesztina létrehozását" feltételezi.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus "messze túlterjedhet a Közel-Kelet határain". Mint mondta, "egyes erők megpróbálnak rájátszani a nemzeti és vallási érzelmekre, hogy további eszkalációt idézzenek elő, hogy minél több más országot és népet vonjanak be a konfliktusba", ami szerinte "a káosz, a kölcsönös gyűlölet valódi hullámát indíthatja el".

Hangsúlyozta, hogy a helyzet most tapasztalható elfajulása "rendkívül súlyos és veszélyes, pusztító következményekkel jár", ezért fontos, hogy véget vessenek a vérontásnak és az erőszaknak.

Az orosz elnök azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy a többpólusú világ megakadályozása érdekében eszközként használja egyebek között az iszlamofóbiát, antiszemitizmust, de "ruszofóbiát is be szokott vetni". Azt mondta, hogy Nyugaton "hivatalos szinten dicsőítik a náci bűnözőket és az antiszemitákat", Ukrajnában pedig a kánoni ortodox egyház betiltására és az egyházszakadás elmélyítésére törekednek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk