A hidegháború vége óta nem volt ilyen veszélyes a világ - mondta a NATO főtitkára

  • - urfi -
  • 2017. szeptember 9.

Külpol

100 ezer orosz katona vonul fel az EU határainál, miközben Észak-Korea tömegpusztító fegyverekkel fenyegetőzik.

Ez a generáció még soha nem élt meg a mostanihoz hasonlóan veszélyes időszakot – mondta Jens Stoltenberg a Guardiannek. "Észak-Korea az egyre több tömegpusztító fegyverével, terrorizmus, bizonytalanság és egy agresszívabb Oroszország" – ezek miatt lett "veszélyesebb hely a világ", mondta a NATO főtitkára. Észak-Koreával kapcsolatban nem akart élesen fogalmazni, mert az csak további feszültségekhez vezetne. Azt hangsúlyozta, hogy politikai, tárgyalásos megoldást kell keresni, ugyanakkor megérti, ha Dél-Korea és Japán katonai erőfelmutatással is reagál, ahogy természetesen az amerikai katonai jelentétet is támogatja a térségben.

Stoltenberg egy júliusi hadgyakorlaton Litvániában

Stoltenberg egy júliusi hadgyakorlaton Litvániában

Fotó: MTI/EPA

A NATO-főtitkár Észtországban nyilatkozott a lapnak, miután meglátogatta a balti államokban és Lengyelországban állomásozó NATO-csapatokat. A helyzet most különösen feszült, mivel jövő csütörtöktől a hidegháború óta nem látott mértékű orosz erődemonstráció zajlik a vele szövetséges Fehéroroszországban. Az oroszok közlése szerint a felvonuló csapatok száma nem haladja meg a 13 ezret – ha ugyanis meghaladná, akkor nemzetközi egyezmények szerint be kellene engedniük külföldi megfigyelőket is. A balti államok becslései szerint azonban inkább 100 ezerhez közelíthet majd a katonák száma.

A Fehéroroszországgal szomszédos államok, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna enyhén szólva is nyugtalanok, hiszen az elmúlt években kétszer is megtörtént, hogy egy nagyszabású orosz hadgyakorlat egy ország megszállását készítette elő: 2008-ban Grúziáét, 2014-ben Ukrajnáét. Ben Hodges, az Egyesült Államok hadseregének európai főparancsnoka most is attól tart, hogy a hadgyakorlatot "trójai falóként" használják majd, és az oda szállított katonai felszereléseket hosszabb távra telepítik az EU határainak közvetlen közelében.

Putyin a 2014-es hadgyakorlaton

Putyin a 2014-es hadgyakorlaton

Fotó: MTI/EPA

A NATO hadgyakorlatain magyar katonák is részt vesznek: a szövetség megerősített jelenléte keretében most szolgálatot teljesítő 124 fős magyar katonai kontingens kiküldése a Magyar Honvédség első észtországi szerepvállalása – írta szeptember 1-én az MTI.

Stoltenberg a Guardiannek azt mondta, hogy a NATO mozgósításai a balti térségben egyértelmű üzenetek az oroszoknak, hogy ha megtámadnak egy NATO-tagot, akkor az egész szövetséget támadják. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy nem számít azonnali és közvetlen támadásra, és szerinte Kelet-Európa biztonságban van.

(Guardian, Reuters, CEPA, MTI)

Figyelmébe ajánljuk