A hvg.hu feltárta, hogy mely orosz propagandát terjesztő oldal után nyomoz a kémelhárítás

  • narancs.hu
  • 2024. március 31.

Külpol

A szálak egy Budapestről szerkesztett weboldalhoz és a Mi Hazánkhoz vezetnek. 

Két francia és egy Budapestről szerkesztett weboldal került európai titkosszolgálatok látókörébe. A szálak a Mi Hazánkhoz vezetnek, de a Visegrád Post nevű oldalt üzemeltető cégnek miniszterként Kásler Miklós is juttatott némi pénzt a saját keretéből – írja a hvg.hu

A lap értesülései szerint több kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhírás is összedolgozott a cseh ekhárítással, melynek keretében leleplezték a Csehországban orosz közpénzből orosz propagandát terjesztő Voice of Europe weboldalt. Magyarországon a Visegrád Postot vizsgáltak: az oldal angol, német és francia nyelvű, Almássy FErenc a főszerkesztője. Almássyval lapunk is foglalkozott még 2017-ben: mint írtuk, a főszerkesztő „multinál dolgozott, ám a 2015-ös menekültválság idején rákapott az írásra és egy szponzor segítségével nem sokkal később elindította saját, Visegrád Post nevű, francia és angol nyelven megjelenő honlapját, melynek ő a főszerkesztője és egyetlen főállású szerzője.”

Almássy akkor arról beszélt lapunknak, hogy a külpolitikát tekintve Orbán Viktor, a (régi) Jobbik és Thürmer Gyula állnak hozzá a legközelebb. A Visegrád Postról pedig azt mondta, az „alternatív hírcsatorna azt sugallja a külföldnek, hogy Közép-Európában minden a legjobb irányba halad”. A Visegrád Post elismeri, hogy kapott magyar állami támogatást a Nemzeti Kulturális Alapítól (NKA), 2019-ben és 2020-ban is négymillió forintot. Az NKA a vizsgált időszakban a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozott. 

A hvg.hu nem kapott arra választ, hogy kapott-e Oroszországból forrásokat, de a lap értesülései szerint az európai titkosszolgálati művelet során kiderült: a Visegrád Post ugyanolyan orosz finanszírozású, mint a Voice of Europe. A lap hozzáteszi, a francia-magyar állampolgárságú Almássyval jó viszonyt ápoló, Budapesten élő újságíró, Nicolas de Lambertiere került az elhárító szervek látókörébe. Lambertiere augusztusban részt vett egy Mi Hazánk által szervezett konferencián, ahol a résztvevők büszkén hirdették, hogy céljuk egy olyan európai politikai szövetség létrehozása, melynek a végén az Európai Parlamentben egy új frakció jöhet létre. 

Ahogyan arról lapunk beszámolt, magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le. Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán arról beszélt, a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. Mint elmondta, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy

az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk