Még 150 ezren kaphatnak katonai behívót Putyin rendelete nyomán

  • narancs.hu
  • 2024. március 31.

Külpol

Közben Moszkva az elmúlt egy hétben fokozta az ukrán energetikai létesítmények elleni légicsapásait. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a tavaszi sorozásokat előíró rendeletet, ami alapján 150 ezer orosz állampolgárt hívhatnak be kötelező katonai szolgálatra. Oroszországban minden férfinak 18 éves korától egyéves katonai szolgálatot vagy ezzel egyenértékű felsőoktatási képzést kell teljesítenie. Emellett januártól 27 évről 30 éves korig tolták ki a besorozási korhatárt – írja a Guardian.

Húsvét idején az egyházi vezetők is megszólaltak. Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje szerint olyan szent háború az Ukrajna ellen több mint két éve kezdett „különleges katonai akció”, melynek során a katonák a „Szent Oroszországot” védik – írja a hvg.hu. Ferenc pápa hagyományos húsvéti üzenetében úgy fogalmazott: "a békét nem lehet fegyverekkel megteremteni" 

A Telex összefoglalója szerint Oroszország 16 rakétát és 11 drónt lőtt ki Ukrajnára vasárnapra virradóra. A Telegramon kiadott közleményében az ukrán légierő közölte, hogy kilenc drónt és kilenc rakétát sikerült elkapniuk. Moszkva az elmúlt egy hétben fokozta az ukrán energetikai létesítmények elleni légicsapásait. Az ukránok attól tartanak, hogy visszatérnek a háború első telén tapasztalt áramszünetekhez.

A legnagyobb ukrán magántulajdonú energetikai cég, a DTEK vezetője elmondta: hat erőművéből öt megsérült vagy megsemmisült, és a termelőkapacitás 80 százaléka elveszett a két hete folyó orosz légicsapások miatt. A javítások akár 18 hónapot is igénybe vehetnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk