A júniusi NATO-csúcs nem határideje a finn és a svéd csatlakozásnak

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 12.

Külpol

Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszélt, aki szerint "legitimek" az új tagjelöltekkel kapcsolatos török aggályok.

Legitimek a finn és a svéd NATO-csatlakozás miatti török biztonsági aggályok – közölte vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnországban tett látogatásán.

"Ezek legitim aggályok. Terrorizmussal és fegyverexporttal kapcsolatos kérdések" – mondta a NATO-főtitkár a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a finn államfő Naantaliban található nyári rezidenciáján.

"Észben kell tartanunk, hogy Törökország szenvedte a legtöbb terrortámadást a NATO-szövetségesek közül" – hívta fel a figyelmet Stoltenberg. Hozzátette, hogy a felek közötti egyeztetések tovább zajlanak, bár nem nyilatkozott az esetleges eddigi eredményekről.

"A madridi csúcs sosem lett határidőként megszabva" – jelentette ki Stoltenberg a NATO június 28. és 30. között a spanyol fővárosban megrendezendő tanácskozására utalva. 

Svédország és Finnország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán. Törökország azonban ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a Törökországban terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Sok elemző arra számított, hogy a júniusi csúcson dönthetnek is a svédek és a finnek csatlakozásáról, de Stoltenberg friss nyilatkozata arra utalhat, hogy ez azért nem tekinthető biztosnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk