A kínai lélegeztetőgépekről tudni lehetett, hogy alkalmatlanok, a magyar kormány mégis bevásárolt belőlük

  • narancs.hu
  • 2022. február 5.

Külpol

Nagy-Britanniából és Kolumbiából is elrettentő jelentést küldtek róluk.

Az Orbán-kormány az első koronavírus-hullám alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt 6258 darab kínai lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől. A MalaysiaNow hírportál most arról ír, hogy a magyar vásárlás idején már tudni lehetett, hogy a Sekhar által eladott egyik típus nem felel meg a biztonságos használat követelményeinek, akár a betegek életét is veszélyeztethetik a hibái.

A lap szerint akkor brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra: a kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele. Nagy-Britanniában egy 60 oldalas jelentést adtak ki a géppel kapcsolatos vizsgálatról, majd az ott megfogalmazott aggályok nyomán az egészségügyi tárca 750 berendezést ki is vont a forgalomból.

A magyar szállítmányban szintén szereplő SH300-as modellel Kolumbiában voltak bajok: legalább hat ember halálát okozta a készüléktípus, a gépek többször is váratlanul leálltak, helytelen adatokat továbbítottak. Erről szintén született jelentés.

Egyébként a MalaysiaNow portál adta hírül tavaly novemberben, hogy a maláj hatóságok házkutatást tartottak Sekhar központi cégének a Kuala Lumpur-i irodáiban. A lap szerint a milliárdos üzletember ellen pénzmosás gyanújával indult vizsgálat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk