Jachtot és magánrepülőgépet is vett a maláj üzletember, miután jó drágán adott el lélegeztetőgépeket a magyar államnak

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 8.

Belpol

A magyar kormány legnagyobb üzleti partnere volt ezen a téren.

Miközben a magyar kormány bőszen hangoztatta, milyen jó kapcsolatokat ápol Kínával, és ennek köszönhetően tudott vásárolni a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges eszközöket a legnehezebb időkben, 6 258 darab kínai lélegeztetőt nem közvetlenül Kínából vett, hanem egy maláj közvetítőn keresztül – írja a 444.hu

Ahogy írják, ez volt ez egyik első szerződés lélegeztetőgépekre , és az összesen több mint 300 milliárd forintot meghaladó lélegeztetőgép-beszerzés legnagyobb mennyiségről szóló tétele. A kormány ugyanis – bár a legrosszabb forgatókönyvek szerint is 5-6 ezer lélegeztetőgép vásárlására lett volna szüksége – összesen 16 863 darabot szerzett be, ebből 6 258-at a maláj cégtől. Ráadásul a maláj szerződés volt anyagilag a legrosszabb: "a piaci logikát a feje tetejére állítva a legnagyobb tételért fizettük a legmagasabb átlagárat", teszik hozzá.

A maláj céggel kötött teljes üzlet 559,6 millió dollár, vagyis 178 milliárd forint volt, lélegeztetőgépenként 89 500 dolláros átlagáron.

A momentumos Tompos Márton járt utána, hol landolt ez a pénz. Eszerint: a GR Technolgies mögött álló Vinod Sekhart gazdagodhatott tovább az üzletből. Vinod Sekhart, akinek egyébként korábban is voltak zűrös ügyei, például, ahogy emlékeztetnek, még Bruce Willis is perelte egy egymillió dolláros üzleti vita miatt, szintén megszólalt az ügyben. Elmondása szerint minden nyíltan ment, ő leszállította a kínai lélegeztetőket a logisztikai nehézségek ellenére, és valóban keresett rajta pénzt, de ez normális.

Hogy mennyire jól keresett rajta, azt az bizoyítja, hogy az üzlet után  májusban vett egy korábban 19,3 millió dollárért gazdát cserélt luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.