A kormány végleg búcsút intett 116 milliárd forint uniós forrásnak

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 25.

Külpol

Bóka János beismerte, hogy az Európai Bíróság büntetése ügyében nincs mozgástere a kormánynak.

„Megerősítem, hogy a kormány nem fogja kifizetni, mert a Bizottságnak más eszközei vannak a pénz beszedésére” – mondta Bóka János az Európa-ügyi miniszterek első formális ülésén, Brüsszelben arra a kérdésre, hogy Magyarország hajlandó-e befizetni az Európai Bíróság által egy bírósági ítélet végre nem hajtása miatt kiszabott 200 millió eurós átalánybüntetést, valamint a június 13-a óta halmozódó napi egymillió eurós büntetést. Ezt azért szabták ki az országra, mert eddig nem volt hajlandó a menekültügyi szabályozását az európai joghoz igazítani.

A magyar kormány ezek szerint beletörődött abba, hogy a következő uniós utalásnál a büntetés összegével csökkentett EU-s támogatást fogja megkapni a magyar államkincstár – írja a hvg.hu. A 200 millió eurós büntetéshez még 93 napi tétel, azaz 93 millió euró jön, ami összesen – forintban kifejezve – nagyjából 116 milliárd mínuszt jelent. Bóka szerint a magyar kormány arra törekszik jogi úton, hogy az Európai Bizottság fizesse meg a határkerítést 800 milliárd forintos költségét. Erről azonban hallani sem akarnak Brüsszelben.

Bóka a sajtótájékoztatón sok kérdést kapott a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban, és felvetődött az is, hogy Magyarország nem hiteles, ha jogállamisággal kapcsolatos vitát elnököl soros elnökként.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a sajtónak megerősítette, hogy az ún. szuverenitásvédelmi törvény kapcsán a kötelezettségszegési eljárás zajlik, és akár pert is indíthatnak Magyarország ellen az Európai Bíróság előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk