Az ENSZ főtitkára a II. világháborúval állította párhuzamba a járványt

  • BM
  • 2020. április 1.

Külpol

Az ENSZ jelentése szerint 25 millió munkahely szűnhet meg a járvány miatt.

Olyan mértékű gazdasági visszaeséshez vezethet a vírus, amilyenre a közelmúltban nem volt példa – állítja António Guterres, amiről a BBC számolt be.

Eddig világszerte közel 860 000 ember kapta el a betegséget, és 42 000 veszítették el az életüket. Az Egyesült Államokban 4000 ember halt bele a betegségbe, ami meghaladja a Kínában bejelentett halálesetek számát.

A John Hopkins Egyetem adatai szerint az elmúlt 24 órában 865 ember halt meg az USA-ban, és 189 000 ember fertőződött meg.

Spanyolországban – ami Olaszország után a második leginkább járvány sújtotta európai ország – 24 óra leforgása alatt 849-en hunytak el, ami a legnagyobb mortalitási érték, amit eddig regisztráltak. Az Egyesült Királyságban eddig 1789 ember halt meg, az áldozatok között volt egy 13 éves fiú is.

25 millió munkahely

Az ENSZ friss jelentése szerint a járvány eredményeképpen 25 millió ember veszítheti el a munkahelyét, továbbá 40 százalékos visszaesés várható globális befektetések tekintetében.

„A koronavírus a legnagyobb próbatétel, amivel az ENSZ a megalakulása óta szembesül. Azonnali és koordinált egészségügyi intézkedésekre van szükség a járvány megállítása érdekében” – mondta a főtitkár. (Az ENSZ-t  a második világháború utolsó évében hozták létre azzal a céllal, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására.) Guterres arra kérte a fejlett országokat, segítsenek a fejlődőknek, hogy szembe tudjanak nézni ezzel „a fotótűzként terjedő rémálommal”.

Az ENSZ főtitkára szerint a mostani járvány a legnagyobb kihívás, ami az emberiséget érte a második világháború óta.

(Borítóképünkön: António Guterres ENSZ-főtitkár a Világgazdasági Fórum 50. davosi találkozójának plenáris ülésén 2020. január 23-án, az esemény harmadik napján. Fotó: MTI)

Figyelmébe ajánljuk