A közbeszerzési törvények szigorítására szólította fel a kormányt az EU

  • narancs.hu
  • 2021. február 8.

Külpol

Azelőtt kellene módosítani, hogy megérkezik a 750 milliárdos helyreállítási alap ránk eső része.

Az Európai Unió a közbeszerzési törvények szigorítására szólította fel Magyarországot a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, értesült a Reuters.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a magyar kormánynak még azelőtt módosítani kellene a törvényeken, mielőtt Magyarország számára is hozzáférhetővé válik a koronavírus-járvány miatt létrehozott 750 milliárd eurós helyreállítás alap.  A január 26-i bizottsági dokumentumban szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnök kormányától megkövetelt konkrét jogi változások is, ami az adatok átláthatóságának javítására, a közbeszerzési folyamat nyíltabbá és igazságosabbá tételére szólítja fel a tagállamokat, köztük hazánkat is.

A gyakorlatban nem kielégítő a közbeszerzési verseny, ez pedig összefügg a szisztematikus szabálytalanságokkal, melyek az EU történetének legkomolyabb pénzügyi korrekcióihoz vezettek 2019-ben – olvasható az EU által megküldött levélben.

A Reuters emlékeztet arra is, hogy az OLAF tavalyi vizsgálata szerint Magyarországon 2015 és 2019 között a pályáztatott EU-s pénzek négy százalékánál találtak szabálytalanságokat. Az EU-s átlag 0.36 százalék, a második legrosszabb arány pedig Szlovákiában van, ott 0.53 százalék.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?