A magyar kormány feldühítette az Európai Unió diplomatáit

  • narancs.hu
  • 2019. február 4.

Külpol

Érthetetlen, de Magyarország pont az illegális migráció megfékezését célzó dokumentumot vétózott meg.

A magyar kormány megvétózta az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, amelynek lényege az lett volna, hogy az EU rávegye az arab országokat arra, hogy fogadjanak be több menekültet a térségből, és tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért. A magyar kormánynak az volt a baja, hogy az arabok kikötötték, csak akkor lehetséges a megállapodás, ha a dokumentum utal az ENSZ migrációs megállapodására is, amit Magyarország tavaly nem írt alá.

A dolog egy ideig ennyiben maradt, majd pár nappal később – valamilyen kompromisszumban bízva – az EU-tagállamok ismét összeültek, de a magyar kormány egyedüliként ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ-megállapodás egyáltalán nem kerülhet a szövegbe. A 444.hu cikke szerint Várhelyi Olivér nagykövet azt is felvetette, hogy inkább húzzák ki az összes migrációról szóló részt a záródokumentumból.

Németország nagykövete emiatt komolyan megfenyegette Magyarországot, és azt mondta, hogy emlékezni fog erre az esetre akkor, amikor a 2020-as évek EU-s támogatásait osztják szét.

Magyarország egyébként korábban is vétózott meg nemzetközi megállapodást, például kitáncolt egy Kínát elítélő dokumentum elfogadásából. Külügyi kérdésekben egyébként az összes tagállamnak van vétójoga.

Figyelmébe ajánljuk