A NATO felszólította Oroszországot, engedjék szabadon a foglyul ejtett ukrán hajó legénységét

  • narancs.hu
  • 2018. november 26.

Külpol

"Indokolatlan volt a katonai erő alkalmazása az ukrán hajók és legénységük ellen."

A Kercsi-szorosnál foglyul ejtett három ukrán hajó és legénysége azonnali szabadon bocsátására szólította fel hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Oroszországot, indokolatlannak minősítve az orosz katonai erő alkalmazását az Azovi-tengeren.

"Amit vasárnap láttunk, az nagyon súlyos incidens  volt" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Stoltenberg a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülése után.
"Valamennyi NATO-szövetséges teljes támogatásáról biztosította Ukrajna területi integritását és szuverenitását (...) indokolatlan volt a katonai erő alkalmazása az ukrán hajók és legénységük ellen,  ezért  felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal engedje szabadon az ukrán tengerészeket és az általa vasárnap lefoglalt hajókat" - tette hozzá.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülést tartott, ahol Nikki Haley
az amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie ezt az  orosz "arrogáns cselekedetet".
Majd kijelentette Washington fenntartja az Oroszország ellen a Krím-félsziget bekebelezése miatt meghozott büntető intézkedéseket. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy "az ilyen jellegű további orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten".
Haley hangsúlyozta: jóllehet, Donald Trump elnök többször is elmondta, hogy Washington kedvezően áll hozzá az Oroszországgal fenntartott normális viszonyhoz, de - mint az ENSZ-nagykövet fogalmazott - "az ilyen törvénytelen akciók ezt lehetetlenné teszik".

Donald Trump amerikai elnök nyilvánosan még nem kommentálta a kercsi incidenst, az amerikai kormányzat Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, Kurt Volker azonban Twitter-bejegyzést tett közzé. "Oroszország nekihajt egy ukrajnai hajónak, amely békésen halad egy ukrajnai kikötő felé. Oroszország foglyul ejti az ukrán hajókat és legénységüket, és aztán provokációval vádolja Ukrajnát" -  jellemezte így  az orosz magatartást   Kurt Volker.

Volodimir Jelcsenko, Ukrajna ENSZ-nagykövete az ülésszakon arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy foganatosítson újabb szankciókat  Oroszországgal szemben,  "beleértve Oroszország Azovi-tengeri kikötőit". Az ukrán diplomata szerint a jelenlegi feszültségen enyhíthet az Oroszországra gyakorolt nyomás. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: Kijev "készen áll arra, hogy minden elérhető eszközt igénybe vegyen az önvédelemhez".

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.