Előbb költözött el Orbán országából Soros alapítványa, mint Erdogan Törökországából

  • narancs.hu
  • 2018. november 26.

Külpol

A török médiában egyre gyakoribbá váló alaptalan állítások és mértéktelen spekulációk ellehetetlenítették a szervezet tevékenységét.

Ellehetetlenítésre hivatkozva felhagy törökországi tevékenységével Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa és a lehető leghamarabb "jogi jelenlétének felszámolását" kérelmezi a bíróságon.

A kiadott közleményben arra hivatkoznak, hogy az utóbbi napokban az alapítvánnyal kapcsolatban a török médiában egyre gyakoribbá váltak az alaptalan állítások és a "mértéktelen spekulációk", ami ellehetetlenítette a szervezet tevékenységét.

Az igazgatótanács ezért - az alapító okirat 16. pontjával összhangban - döntött a felszámolásról, amely kimondja, hogy így kell eljárni, ha "az alapítvány céljainak és szolgáltatásainak megvalósítása ellehetetlenül vagy a szervezet fennállása hasztalanná válik".

Az alapítvány kiemelte: Törökországban a nemrégiben induló nyomozások keretében a Nyílt Társadalom Alapítványt a 2013-as Gezi parki tüntetésekkel igyekeznek kapcsolatba hozni. Hozzátették: ezek a törekvések nem újak, mindazonáltal a vádak teljességgel valótlanok.

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán azt mondta: "az az ember, aki a Gezi parki tüntetések terroristáit finanszírozta, (Osman Kavala) jelenleg börtönben van. És ki áll mögötte? A híres magyar zsidó, Soros György. Azt az embert arra jelölték ki, hogy megossza és összetörje a nemzeteket. Annyi pénze van és így költi el." - hangoztatta Erdogan.

A Nyílt Társadalom Alapítvány egyik törökországi alapítója és igazgatótanácsának elnöke, Ali Hakan Altinay egyike volt annak a 13 civilnek, akiket november 16-án vettek őrizetbe, miután a hatóságok kapcsolatba hozták őket az Anadolu Kültür nevű, isztambuli székhelyű kulturális intézettel, illetve annak tavaly letartóztatott elnökével, Osman Kavalával. A kihallgatást követően Ali Hakan Atalayt és 11 társát bírósági felügyelet mellett szabadon engedték, egyiküket előzetes letartóztatásba helyezték. Kavalát egyebek közt azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban volt külföldiekkel, akik szerepet játszottak a 2016. júliusi 15-ei puccskísérletben. Kavalát továbbá a 2013-as Gezi parki kormányellenes tüntetésekkel is kapcsolatba hozzák, a hatóságok szerint ő és munkatársai megpróbálták a tüntetéseket kiterjeszteni azzal, hogy külföldi aktivistákat visznek a megmozdulásokra.

Mint emlékezetes, a magyarországi Nyílt Társadalom Alapítvány áprilisban jelentette be, hogy elköltözik Budapestről Berlinbe, azóta bezárt a fővárosi irodájuk. Indoklásuk szerint „az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt” költöztek el.

Most már biztos: Berlinbe költözik Soros alapítványa

Már áprilisban felmerült, hogy elköltöznek Budapestről a Nyílt Társadalom Alapítványok, de akkor még bíztak abban, hogy maradhatnak. Hétfőn Orbán Viktor Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, első dolguk lesz benyújtani a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.