A pápa húsvétra fegyverszünetet kért Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Külpol

A tűzszünetre való felhívás valahogy kimaradt az MTI tudósításából.

A virágvasárnapi szertartás újból szabadtéren zajlott. Tavaly és tavalyelőtt az egyházfő a bazilikában mutatta be a virágvasárnapi misét, amelyen 2021-ben a karanténidőszak miatt harmincan vehettek részt, és a szertartást interneten közvetítették – írja az MTI.

A szokással ellentétben Ferenc pápa azonban nem vett részt a mostani körmeneten, amely a tér közepén álló obeliszktől a bazilika előtti szabadtéri oltárig haladt. Papok és hívők a pápa által megáldott fonott pálmalevelet vagy olajágat tartottak a kezükben, amelyekkel egykor Jézust üdvözölték Jeruzsálemben.

A pápa Ukrajnára utalva kijelentette:

A keresztre feszített Krisztus sorsa ismétlődik meg a férjüket, fiaikat sirató nőkben, a bombák elől gyermekkel a karjukon menekülőkben, a meghalni hátrahagyott idősekben, a jövőjüktől megfosztott fiatalokban, a katonákban, akiket testvéreik megölésére küldenek.

A Vatikán közlése szerint a pápa legközelebbi munkatársaként ismert Konrad Krajevski lengyel bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője vasárnap harmadik alkalommal elindult Ukrajnába. Lengyelországon keresztül egy újabb mentőautót visz Kijevig, ahol a katolikus húsvéti szertartásokat mutatja be.

Az MTI helyszíni tudósításából valahogy kimaradt, amit az AP hírügynökség kiemelt:

Ferenc pápa egy felhívással nyitotta meg a nagyhetet, amelyben húsvéti tűzszünetre szólított fel Ukrajnában, hogy ezzel teret adjanak a tárgyalásos úton elérhető békének. Mint mondta, „a vezetőknek áldozatokat kell hozniuk a nép javára”.

A pápa a szertartáson többször elítélte a háborút és az ártatlan civileknek okozott szenvedéseket.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után egy órával kiegészítette hírét az MTI, belekerült a tűzszünetre való felhívás:

Ferenc pápa a virágvasárnapi misét követő beszédében húsvéti tűzszünetet sürgetett Ukrajnában. „De nem azért, hogy újratöltsék a fegyvereket, és utána ismét folytassák a háborút” – hangoztatta az egyházfő az MTI szerint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk