A WHO szerint már eltemetni sem tudja a halottakat a gázai Al-Shifa kórház

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Külpol

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtet, ezt a kórház és a Hamász is tagadja.

A Gázai övezetben zajló harcok miatt több ezren rekedtek a térség legnagyobb kórházában, ami a WHO szerint gyakorlatilag

már majdnem olyan, mint egy temető. Tisztviselők szerint a holttestek egyre csak halmozódnak, és azokat már eltemetni sem tudják

írja a BBC. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint még mindig legalább 2300 ember van a kórházban – 650 beteg, 200-500 alkalmazott és körülbelül 1500 menedéket kereső ember.

Dr. Mohamed Abu Selmia, az Al-Shifa kórház vezetője szerint körülbelül 150 holttest oszladozik a kórházban. Azt mondta a BBC-nek, hogy az izraeli hatóságok még mindig nem adtak engedélyt arra, hogy elszállítsák ezeket a holttesteket, és eltemessék őket. Állítása szerint a kórház területére már kutyák szabadultak be, és elkezdték megenni a holttesteket.

Gázavárosban az elmúlt napokban egyre hevesebb harcok dúltak az izraeli erők és a Hamász fegyveresei között. Információk szerint a harcok egy része a kórházhoz közeli utcákon zajlott. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy a kórház alatti alagutakban parancsnoki központot működtet, ezt a kórház és a Hamász is tagadja. A Gázai övezetet irányító Hamászt emellett Izrael azzal is vádolja, hogy akadályozza a humanitárius megoldásokat.

Az izraeli hadsereg tagadta, hogy a kórházat is ostromolnák, közlésük szerint aki el akarja azt hagyni, megteheti, de azt elismerték, hogy a kórház közelében vannak összecsapások.

 

A BBC azt írja,

aggodalomra ad okot annak a több tucat koraszülött csecsemőnek a sorsa is, akik az áramkimaradások miatt már nem lehetnek inkubátorban.

 
Ilyen és ehhez hasonló képek járják be a világot a gázai koraszülött csecsemőkről.

A kórház vezetője azt mondta, már 7 csecsemő halt meg oxigénhiány miatt. Tárgyalásokat folytatnak az izraeli hatóságokkal a csecsemők kimenekítéséről, de egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk. Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök főtanácsadója szerint Izrael gyakorlati megoldásokat ajánlott a csecsemők kimenekítésére, de ezeket a megoldásokat állítása szerint a Hamász nem fogadta el.

"Nem fogadják el az üzemanyagot, amit felajánlottunk a generátoraikhoz, és nem támogatják a csecsemők mentőautókkal való kimenekítését" – mondta Regev, aki szerint a Hamász ezeket a szörnyű képeket akarja láttatni. Egyben azzal vádolta a Hamászt, hogy ők változtatták háborús övezetté a kórházat azzal, hogy alagutakat építettek alatta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?