Aknamezővé válhat Herszon az oroszok kivonulása után

  • narancs.hu
  • 2022. november 11.

Külpol

Csütörtökön megkezdődött az orosz csapatok kivonulása a stratégiai jelentőségű herszoni régióból. Az ukrán hatóságok attól tartanak, „a halál városa” lesz a terület.

Herszon az egyetlen tartományi főváros, amit az oroszok el tudtak foglalni a februári inváció óta, és most innen is ki kell vonulniuk, a katonai művelet menetéről azonban keveset tudni – írja az AP News. A háború előtt 280 ezer fős lakosság élt itt, kikötője miatt stratégiai jelentőségű.

Zelenszkij elnök csütörtök este azt mondta, hogy az ukrán seregek már olyan tempóban foglalják vissza területeiket, hogy „a lakosok óránként ellenőrizhetik, hol tartanak a csapataink, és hol tűzték ki a zászlót.” Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zsaluzsnij  arról beszélt, október 1-je óta 36,5 kilométert haladtak előre azon a területen, amit a Kreml annektált, visszavéve 41 falut és várost.

Zelenszkij azt ígérte, nagy erőket vetnek be, hogy megtisztítsák a területeket az oroszok által telepített aknáktól, ami „a halál városává” változtathatná Herszont. Egyes ukrán vezetők attól tartanak, az oroszok visszavonulása csel a visszahódítók csapdába ejtésére, a város gátját megrongálva akár eláraszthatják bizonyos területeit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk