Aknára futott egy török teherhajó Románia partjainál

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Külpol

A hajóban kisebb kár keletkezett, senki nem sérült meg.

Aknára futott egy török zászló alatt közlekedő teherhajó a Fekete-tengeren Románia partjainál – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

A brit Ambrey tengerbiztonsági vállalat információi szerint a hajó a romániai Sulina-csatorna bejáratának közelében futott tengeri aknára csütörtökön este, de csak kisebb károkat szenvedett és a legénység sem sérült meg. Az incidenst egy ukrán kormányzati forrás is megerősítette, hozzátéve, hogy

„valószínűleg egy második világháborús aknáról vagy egy tavaly otthagyott aknákról van szó”.

A Bosphorus Observer tanácsadó cég vezetője a Reuters megkeresésére elmondta, a robbanásban a Kafkametler nevű hajó egyik ballaszttartálya sérült meg. A Kafkametler a MarineTraffic hajókövető weboldal csütörtök esti adatai szerint a Duna-csatornában vetett horgonyt az ukrajnai Vilkove terminál közelében. 

Mint ismert, Oroszország júliusban visszalépett az ENSZ által támogatott gabonaegyezménytől, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát szállítson egy biztonságos hajózási csatornán keresztül. Azóta Ukrajna ideiglenes „humanitárius folyosót" hozott létre a teherhajók számára, és augusztus óta több hajó is elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket. A brit kormány hírszerzési információkra hivatkozva szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország tengeri aknákat vethet be a fekete-tengeri polgári hajózás ellen, többek között az ukrán kikötőkbe vezető bekötőútvonalakon történő elhelyezéssel. Az Ambrey közlése szerint, az incidens ugyanazon a napon történt, amikor a tengerbiztonsági vállalat tájékoztatta ügyfeleit, hogy az orosz haditengerészet valószínűleg újabb tengeri aknákat telepít, amelyeket Ukrajna gabonaexportjának meghiúsítására vetnek be.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk