Péntek reggel ismét Harkivot lőtték az oroszok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 6.

Külpol

Egy tízéves fiú és a nagymamája is életét vesztette a támadásban.

Az orosz erők péntek reggel ismét tüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkiv város központjára, az eddigi információk szerint két halálos áldozata és 28 sérültje van a támadásnak – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

A kormányzó közlése szerint életét vesztette egy tízéves fiú és a nagyanyja, miután találat érte a lakóházukat.

A 68 éves nő holttestét a mentést végzők emelték ki a romok alól, a halott fiú 11 hónapos, sérült öccsével együtt. A gyermekek szülei szintén megsérültek, őket kórházba szállították. A szétlőtt épületek romjai között még tart a kutatás túlélők és holttestek után.

A kormányzó Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az orosz erők pénteken Vovcsanszk települést is ágyúzták, aminek következtében három helyi lakos sérült meg, egy háromlakásos társasház pedig – amelyben laktak – összedőlt és kigyulladt. Egy 76 éves férfi súlyos égési sérüléseket, egy 75 éves nő és egy 25 éves rokkant nő füstmérgezést szenvedett. A helyi hatóságok közlése szerint a nap folyamán Kupjanszkot is lőtték Harkiv megyében az oroszok, ahol eltaláltak egy többszintes lakóépületet, de az eddigi jelentések szerint senki sem sérült meg.

❗️Ворог продовжує терор цивільного населення Харківщини. Сьогодні внаслідок обстрілу м. Вовчанськ Чугуївського району...

Posted by Олег Синєгубов on Friday, October 6, 2023

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg Tornado-Sz típusú rakéta-sorozatvetővel vette tűz alá a kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove települést, a támadásban egy helyi lakos sérült meg. Dmitro Csubenko, a Harkiv megyei ügyészség szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta, Hora falu kávézójára, ahol több mint ötven ember halt meg csütörtökön, azért mérhettek célzott rakétacsapást az oroszok, mert azt hitték, hogy katonák vannak bent, holott csakis civilek, többségükben nők voltak ott. Az ukrán belügyminiszter korábban már közölte, a helyiségben a támadás idején épp halotti tort tartottak egy elesett ukrán katona emlékére, és mintegy hatvanan voltak odabenn, a falu lakosainak csaknem egyharmada. A szóvivő megjegyzte:

„A csapás nagyon pontos volt, és drága rakétát használtak, amiből kevés van Oroszországban.”

Roman Mrocsko, a Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a megyeszékhely központjára nyitottak tüzet pénteken hajnalban az orosz csapatok, és eltaláltak egy lakóépületet. A személyi sérülésekről szóló információkat még pontosítják. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 281 ezret. Állításuk szerint előző nap mintegy 620 orosz katona halt meg. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között húsz orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

(Címlapképünkön: Orosz rakétatámadásban súlyosan megsérült lakóház a kelet-ukrajnai Harkiv Szaltivka városrészében 2022. október 3-án. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.