Aláírták a Brexitről szóló megállapodást az EU-tagországok vezetői

  • narancs.hu
  • 2019. október 17.

Külpol

Elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is.

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, csütörtökön megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről - ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő jelentette be.

Brexit: megszületett a megállapodás

Nehéz szülés volt és kétséges, elfogadja-e a brit parlament. Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről - jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

A brüsszeli testület vezetője levelet küldött Donald Tusknak, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének, amelyben arról számolt be, hogy sikerült egyetértésre jutni a bénultság fő okának számító ír-északír helyzet rendezésére szolgáló rendelkezésekről és a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegéről is és azt kérte, mielőbb írják alá a dokumentumot.

Johnson úgy vélekedett, hogy "nagyszerű" megállapodást sikerült kötni, amely lehetővé teszi "az ellenőrzés visszaszerzését".

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője szerint azonban a most elért megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk