Aláírták a megállapodást, lehet vinni az ukrán gabonát

  • narancs.hu
  • 2022. július 22.

Külpol

Török, ukrán és ENSZ-stábok ellenőrzik a rakodást és a visszatérő hajókat, nem visznek-e fegyvert.

Megállapodott Oroszország és Ukrajna arról, hogy lehetővé válik az ukrán gabona exportja a blokád alá vont kikötőkből.

A tárgyalásokon a Guardian tudósítása szerint az ENSZ és Törökország közvetítésével többek között arról egyeztek meg az egymással háborúban álló országok, hogy török, ukrán és ENSZ-stábok fogják ellenőrizni a gabonaszállító hajók rakodását.

A szállítmányok kijelölt, aknamentesített útvonalon hagyják majd el a Fekete-tengeri kikötőket a Boszporusz felé. A tájékozódásban ukrán hajók segítenek, és a négy fél által létrehozott koordinációs központ felügyeli a szállítást. 

Az Ukrajnába visszatérő hajókat ellenőrizni fogják, hogy nem visznek-e fegyvert vagy más hadifelszerelést. 

Oroszország és Ukrajna megállapodott abban is, hogy az élelmiszerszállító hajókat nem fogják támadni a háborúban – írja a HVG.

Így több millió tonna gabonát lehet exportálni, ami enyhít a globális élelmiszer-ellátásra nehezedő nyomáson. Az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozások ügyében is kedvező egyezséget kötöttek.

A megállapodás aláírását az ENSZ főtitkára, António Guterres jelentette be Isztambulban. Felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy maradéktalanul tartsák is be, amit aláírtak.

Az MTI híre szerint ezzel Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből juthatnak ki ellenőrzött módon az élelmiszert szállító hajók. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk