Alkotmányellenesnek minősítették az USA-ban az abortuszhoz való jogot

Külpol

Biden szerint a legfelsőbb bíróság lépése 150 évvel veti vissza az Egyesült Államokat.

Az amerikai legfelsőbb bíróság - amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága  is - pénteken érvénytelenítette az ún. Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt - jelentette több amerikai médium pénteken.

Az Egyesült Államok tagállamainak nagy része már többféle korlátozást bevezetett a művi terhességmegszakítás szabályozására, a legfelsőbb bíróság pénteki döntése után azonban a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortuszról, s nem minősül törvénytelennek, ha egy-egy tagállam betiltja azt. Az 1973-as jogesetben a szövetségi legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása.

A vita azután éleződött ki, hogy februárban kiszivárgott a legfelsőbb bíróság véleménytervezete, amelyből kiderült, hogy a testület visszavonná a Roe kontra Wade esetben hozott döntést. Ezáltal azonban az abból eredő, szövetségileg érvényes szabályozás is megszűnne, amely miatt 1973 óta törvénytelennek minősült az abortuszjog korlátozása az Egyesült Államokban.

Samuel Alito legfelsőbb bíró a testület többségi véleményének indoklásában leírta, hogy a Roe kontra Wade esetben hozott döntés "már a meghozatalakor hallatlanul helytelen volt", nem beszélve arról, hogy "az indoklása példátlanul gyenge, és az ügyben meghozott döntés káros következményekkel járt".

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolt a három bíró ellenvéleményéről is, akik, javarészt liberális álláspontjukkal kisebbséget képviselnek a konzervatív többségű testületben. Stephen Breyer, Sonia Sotomayor és Elena Kagan bíró ellenvéleménye közös indoklásában úgy fogalmazott:

"nem csak a bíróság miatt, de sokkal inkább az alapvető alkotmányos védelemtől megfosztott nők milliói miatt szomorúan közöljük, hogy nem értünk egyet a döntéssel".

Kifejtették azt is: attól tartanak, a tagállamok megtilthatják a várandós nőknek, hogy az államhatárokon kívül kérjenek segítséget a művi terhesség-megszakításhoz.

A Fox News amerikai konzervatív hírcsatorna arra hívta fel a figyelmet, hogy az abortuszjog korlátozása ugyan több republikánus vezetésű tagállamban megtörtént, ugyanakkor számos, demokraták vezette tagállamban kiterjesztették a művi terhességmegszakítás jogát. Az alkotmánybíróság döntésére felkészülve az elmúlt hónapokban Colorado, New Jersey és Kalifornia államok demokrata párti kormányzói is lépéseket tettek az abortuszjog állami kodifikálása érdekében, de Illinois és New York államokban már évek óta az alapvető jogok közé tartozik az önálló rendelkezés a művi terhesség-megszakításról.

Magyar idő szerint péntek este Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy a döntés miatt: veszélybe került az amerikai nők egészsége és élete (…) Ez egy szomorú nap a bíróság és az ország számára is.

Biden, aki szerint a legfelsőbb bíróság lépése 150 évvel veti vissza az országot, bejelentette, utasítani fogja az egészségügyi minisztériumot, gondoskodjanak arról, hogy az amerikaiak számára elérhetők legyenek a fogamzásgátló eszközök, akkor is, ha ezt az egyes államok korlátozni fogják. Az amerikai elnök szerint a legfelsőbb bíróság konzervatív többsége megmutatta, hogy mennyire szélsőséges gondolkodású, de a kormány minden törvényes módot ki fog használni a döntés ellensúlyozására.

Véleményem szerint ez a szélsőséges ideológia megvalósulása és a legfelsőbb bíróság tragikus hibája. 

– idézi az amerikai elnök szavait a 24.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk