Amerika választ - Papíron egyszerű

  • Greff András
  • 2008. október 30.

Külpol

November 4-én Amerika új elnököt választ. A lapzártánkkor, hétfőn ismerhető adatokból Barack Obama nagyarányú győzelme jósolható. Greff András
November 4-én Amerika új elnököt választ. A lapzártánkkor, hétfőn ismerhető adatokból Barack Obama nagyarányú győzelme jósolható.

Obama lehet a recesszió egyik komoly "haszonélvezője": a felmérésekből világosan látható, hogy a demokraták jelöltje, akit szeptember elején még fej-fej mellett mértek republikánus riválisával, a szeptember 14-i "fekete vasárnap" (azaz a Lehmann Brothers bedőlése) után húzott el McCaintől. Azóta az országos mérésekben éppúgy vezet, mint azokban a demokraták és republikánusok között ingadozó, úgynevezett swing state-ekben (más néven csatatérállamokban), amelyek voltaképp eldöntik a választást. John McCaint tehát a jelölt minden ezzel ellenkező igyekezete ellenére sikerült a gazdasági válságért (némiképp tévesen) egyes-egyedül felelősnek tartott Bush-adminisztrációhoz láncolni a demokratákat gazdasági ügyekben amúgy is hagyományosan felkészültebbnek tartó választók fejében. Ugyanakkor távolról sem ez az egyetlen oka Obama megerősödésének.

Pofonok

A szeptemberben és októberben adásonként körülbelül hetvenmillió amerikai néző előtt lezajlott, tartalmilag nem különösebben izgalmas elnökjelölti televíziós vitákban a demokrata jelölt mindhárom alkalommal és nagyjából minden témában meggyőzőbbnek mutatkozott ellenfelénél. John McCain ráadásul saját elvtársaitól is kapott néhány gyomrost az elmúlt hetekben. A Ronald Reagan 1984-es elnökválasztási kampányát vezető Ed Rollins már október elején Obama hatalmasnak kinéző, elkerülhetetlen győzelméről beszélt a CNN-nek, Colin Powell, a Bush-kormányzat egykori külügyminisztere pedig október 19-én bejelentette, hogy Obamát támogatja a választáson (noha kampányolni nem fog az érdekében). Mindemellett konzervatív oldalról számos kritika érte (egyebek mellett az elnökjelöltségért lefolyt idei verseny egyik résztvevője, Mike Huckabee részéről) McCainnek azt a második tévés vitán elővezetett elképzelését, mely szerint megválasztása esetén a kormányzat 300 milliárd dollárral segítené ki a jelzáloghitelek miatt a csőd felé masírozó amerikai állampolgárokat. Ma már Sarah Palin alelnökjelöltté választása sem tűnik nyerő ötletnek. A republikánus bázis meggyőzése ugyan sikerült, ám a független és az ingadozó szavazók többségét határozottan zavarja az alaszkai kormányzó asszony tapasztalatlansága, a csalódott nőnemű Hillary Clinton-hívők átcsábítása pedig egyáltalán nem jött össze: John McCain a nők körében jelenleg népszerűtlenebb, mint 2000-ben George W. Bush volt.

Az persze, hogy Obama a közvélemény-kutatások szerint jelenleg mind a tizenegy csatatérállamban vezet, semmiképp sem jelenti azt, hogy ezek mindegyikét vinni tudja november 4-én. Az olyan, hagyományosan inkább a republikánus jelölteket kedvelő államokban, mint Nevada, Indiana vagy Észak-Karolina, McCain végül bizonyosan győzni fog. Ám ahhoz, hogy egyáltalán némi esélye legyen az elnökségre, vinnie kéne még Floridát (emlékezzünk, 2000-ben itt dőlt el a választás Bush javára), az 1960 óta mindig jó érzékkel az új elnökre szavazó Ohiót, valamint Pennsylvaniát és Virginiát is; ám ez utóbbi három államban Obama nem csupán egy-két (valójában tehát semmit sem jelentő) ponttal vezet, mint Floridában, hanem legalább hattal. Ez az Egyesült Államok legnagyobb haditengerészeti bázisát a területén tudó, "katonai államnak" tartott, és 1964 óta mindig a republikánus jelöltet favorizáló Virginiában például jelentős eredmény. Az utolsó napokban persze még történhetnek komoly változások. Pennsylvania például híres arról, hogy nem a várakozásoknak megfelelően szavaz, s így ott sokak szerint Obama tizenegy pontosnak mért előnye sem garancia semmire. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2000-ben George W. Bush is masszív előnyben volt még a választást közvetlenül megelőző napokban is Al Gore-ral szemben, ám végül mégis csupán öt darab elektori szavazattal sikerült többet szereznie. Peggy Noonan, Reagan egykori beszédírója, a konzervatív Wall Street Journal publicistája hét végi cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben a republikánusok számára katasztrofális évben McCain 43 százalékos országos támogatottsága biztatónak mondható, s a republikánusok reménykedhetnek az idősebb választópolgárok szokásosnál nagyobb arányú részvételében is - ámbár jelzésértékű, hogy cikke java részében ő is azt taglalja, miképp változik majd meg a világ Obama megválasztása után. Obamának sokkal több elkölthető pénze is maradt a hajrára, így Ohióban például háromszor-négyszer annyi tévés hirdetést tudott megvásárolni a finisre, mint McCain, s ez komoly előnyt jelent a bizonytalan szavazók megszerzéséért vívott harcban.

Tévhitek

A végső eredményt esetlegesen befolyásoló tényezők között a sajtó (úgy az amerikai, mint a magyar) két olyat is fel szokott sorolni, amelynek a valóságban nincs sok jelentősége. Az egyik az úgynevezett Bradley-hatás. A jelenséget Tom Bradleyről, Los Angeles egykori afroamerikai polgármesteréről nevezték el, aki 1982-ben a közvélekedés szerint azért veszítette el a kaliforniai kormányzói posztért vívott harcot, mert jó néhány fehér szavazó, aki a közvélemény-kutatókat előzetesen arról biztosította, hogy a fekete jelöltre szavaz, az urnák közelében már szimpla raszszizmusból nem így tett. Ám a 82-es Bradley-kampányban dolgozó Blair Levin szerint ez teljes félreértés, hiszen Bradley nem a bőrszíne, hanem egy, a fegyverviselést érintő, a republikánusok tömegeit aktivitásra ingerlő javaslata miatt veszített. Azóta ráadásul sokat változott a világ, s az idei előválasztásokon semmi jele nem mutatkozott a Bradley-hatásnak. Akadtak persze, akiket zavart, hogy a demokrata jelölt fekete, de ezek a retrográd alakok nyíltan vállalták véleményüket.

A másik tévhit szerint Barack Obamát az összesen kilencmillió újonnan regisztrált szavazó fogja a győzelemhez segíteni. Közülük ugyanis négymillió a csatatérállamokban él, s jelentős többségük demokrata szimpatizáns; a 18-29 év közötti korosztály 62-34 arányban Obamát preferálja. Csakhogy a felmérések szerint idén is örülni lehet, ha ebből a rétegből legalább a regisztráltak fele elfárad majd a szavazófülkékig. És a Gallup múlt heti, meggyőző elemzése szerint az is csupán egy százalékpontot hozna a demokrata jelöltnek, ha váratlanul mégiscsak tömegesen vonulnának szavazni a fiatalok. Barack Obama jövő heti, várható győzelmében az egyik faktor lesz ez csupán a számos közül.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?