Amerikai drónnal ütközött egy orosz vadászgép a Fekete-tenger felett

  • narancs.hu
  • 2023. március 14.

Külpol

A robotrepülőgép nemzetközi légtérben hajtott végre rutinműveleteket.

Egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ-9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben – írja a BBC értesüléseire hivatkozva a Telex.

Az amerikai hadsereg közlése szerint két orosz gép szakszerűtlen elfogást hajtott végre kedden reggel, amikor 7:03-kor az egyik Szu-27-es nekicsapódott az MQ-9-es drón légcsavarjának.

„Az ütközés előtt a Szu-27-esek többször is üzemanyagot öntöttek az MQ-9-esre, és vakmerően, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, szakszerűtlen módon repültek az MQ-9-es előtt.

Ez az incidens a hozzáértés hiányát mutatja, amellett, hogy nem biztonságos”

– áll az Amerikai Haderő Európai Parancsnokságának (EUCOM) közleményében.

James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai és afrikai légi erőinek parancsnoka elmondta, a „MQ-9-es robotrepülőgépünk rutinműveleteket hajtott végre nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami az MQ-9-es lezuhanásához és teljes elvesztéséhez vezetett.” Hozzátette: „Az oroszok e nem biztonságos és szakszerűtlen cselekedete majdnem mindkét repülőgép lezuhanását okozta.” 

„Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben fognak üzemelni, és felszólítjuk az oroszokat, hogy viselkedjenek szakszerűen és biztonságosan” – mondta Hecker. Az amerikai hadsereg kiemelte, az orosz pilóták ilyen agresszív akciói veszélyesek, és félrekalkulációhoz, valamint nem szándékos eszkalációhoz vezethetnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk