Az orosz külügy bejelentette a gabonaegyezség meghosszabbítását, Ukrajna ezt nem erősítette meg

  • narancs.hu
  • 2023. március 14.

Külpol

A csupán 60 nappal történő meghosszabbítás Kijiv szerint ellentétes az ENSZ-szel és Törökországgal aláírtakkal.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes kedden a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hatvan nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást. A bejelentésről délelőtt számolt be az MTI.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz mezőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői. Az alku hatályát novemberben 120 nappal, március 18-ig meghosszabbították. Grusko szerint a felek ismét megerősítették a megállapodás csomagjellegét.

Nem sokkal később azonban kiderült,

az ukrán szakminisztériumok nem erősítették meg a gabonamegállapodás meghosszabbításáról szóló orosz bejelentést.

Kedd délutén szintén az MTI számolt be arról is, hogy az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint bár Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy „jóakaratú gesztusként” meghosszabbították a megállapodást, az ukrán infrastrukturális tárca és a külügyminisztérium képviselői viszont hivatalosan nem erősítették meg a gabonamegállapodás meghosszabbítását.

Ukrajna szerint a gabonakezdeményezés 120 nap helyett csupán 60 nappal történő meghosszabbítása ellentétes az ENSZ-szel és Törökországgal közösen aláírt dokumentumokkal. A külügyminisztérium megerősítette, hogy Ukrajna nem ért egyet ilyen feltételekkel.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk