Amerikai források szerint Irán és a Hezbollah meg fogja támadni Izraelt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 4.

Külpol

Akár már hétfőn. Megtorlásul a két vezetőjük meggyilkolásáért. 

A Közel-Keletre érkezett a helyi amerikai erőkért felelős amerikai tábornok, Michael Kurilla szombaton, miközben folytatódnak az előkészületek egy lehetséges, Izrael elleni iráni támadásra, megtorlásul a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőinek meggyilkolása miatt – írja az Axios két amerikai tisztviselőre hivatkozva. A Pentagon is azt közölte, hogy az Egyesült Államok ezzel megerősítette erőit a térségben, hogy felkészüljön egy esetleges iráni támadásra, és további hadihajókat és vadászrepülőket is küld a térségbe.

Mint a Telex összefoglalójában írja, Kurilla tábornok várhatóan arra fogja használni az utazást, hogy megpróbálja mozgósítani ugyanazt a nemzetközi és regionális koalíciót, amely megvédte Izraelt az iráni támadás ellen április 13-án.

A lap forrásai szerint Irán már hétfőn meg fogja támadni Izraelt. 

Irán és a Hezbollah vezetői megfogadták, hogy megtorolják a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije meggyilkolását.

Egy amerikai illetékes szerint Kurilla több környékbeli országba ellátogat majd, többek között Jordániába is. A jordániaiak jelentős szerepet játszottak az április 13-i támadás során, amikor elfogták a területükre belépő, Izrael felé tartó iráni drónokat, és lehetővé tették, hogy amerikai és izraeli repülőgépek használhassák légterüket az iráni drónok elfogására. Az Egyesült Államok reméli, hogy most szükség esetén ugyanez meg fog történni– mondta a tisztviselő.

A lap forrásai nem tudják, hogy Irán és a Hezbollah összehangolt támadást indítanak-e majd, vagy külön-külön dolgoznak.

Az Irán által ígért súlyos megtorlás részeként könnyen lehet, hogy az ország vezető terrorszervezete, a Hezbollah északról rá fog támadna Izraelre, vagy valahogy részt vesz az iráni akcióban. Ebben az esetben szinte elkerülhetetlen, hogy Izrael ne válaszoljon egy adott esetben Libanon területéről érkező csapásra – írja a hvg.hu.

„Bármilyen elérhető jeggyel” – ez állt abban az üzenetben a BBC szerint, amelyet az Egyesült Állam küldött felszólító üzenetében minden Libanon területén tartózkodó állampolgárának. Ez volt az az üzenet, amelyben arra szólították fel őket, hogy azonnal hagyják el a közel-keleti országot. Hasonló üzeneteket küldött ki állampolgárainak az utóbbi napokban az Egyesült Királyság, Svédország, Franciaország, Kanada és Jordánia is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk