Magyarország is arra kéri polgárait, hagyják el Libanont

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 4.

Külpol

A Hezbollah rakétákkal lőtte Libanonból Izraelt, hétfőn Irán is támadhat, nem érdemes ott maradni.

Konzuli szolgálatai révén arra kéri Libanonban tartózkodó állampolgárait Magyarország, hogy hagyják el minél hamarabb a közel-keleti állam területét – írja a 444.

Ilyen felhívást saját polgárai számára már az Egyesült Államok is közzé tett, ahogyan az Egyesült Királyság, Ausztrália, Svédország, Franciaország, Olaszország, Kanada, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Jordánia.

Ezt a kérést azért tanácsos figyelembe venni, mert vasárnap délelőtti hírek szerint az amerikai hírszerzésnek olyan információi vannak, hogy Irán és a Libanonban működő Hezbollah meg fogja támadni Izraelt, és a megtámadott erre reagálni fog.

A hvg.hu arról ír, hogy Libanon területéről ismét rakétákkal lőtték Izraelt, a Vaskupola rendszer azonban minden rakétát hatástalanított.

Szerdán Irán fővárosában felrobbantották Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét, aki ott tartózkodott már jó ideje. Az akciót Izraelnek tulajdonítják. Néhány órával korábban Libanonban izraeli rakéta végzett az Irán által támogatott Hezbollah szervezet parancsnokával, Fuah Shukrral, aki izraeli források szerint felelős a múlt szombati esetért. Akkor az izraeli Golán-fennsíkon egy futballpályát ért találat, 12 gyerek és fiatal halálát okozva. A támadást az izraeli és az amerikai hírszerzés is a Hezbollah számlájára írta, az iszlamista szervezet azonban nem ismerte el, hogy köze lett volna ahhoz a merénylethez. 

Most arra lehet számítani, hogy a Közel-Keleten újabb országokra terjed ki a konfliktus. Ettől már azóta tartottak, hogy a Hamász tavaly október 7-i vérengzése és tömeges emberrablása után indított izraeli támadásra válaszul a Hezbollah is elkezdte lőni Izrael területét. 

A Gázai övezetben zajló háború egyik vasárnapi híre, hogy ismét találat érte az ottani Al-Aksza kórház épületét. A Reuters hírügynökség szerint öt palesztin halt meg, és tűz keletkezett, ami miatt 18 ember megsérült. Az izraeli hadsereg közleménye szerint célzott csapás volt ez olyan célpont ellen, ahol bizonyítottan terrortevékenység folyik. 

Szintén vasárnap Izrael középső részén, Holonban egy merénylő reggel késsel támadt járókelőkre az utcán. Megölt egy hetvenéves nőt, másik három embert megsebesített. Egyikük, egy nyolcvanéves férfi a kórházban meghalt. A 34 éves merénylőt, aki Ciszjordániából, engedély nélkül ment Izraelbe, és kábítószer fogyasztása miatt többször büntették, egy rendőr a támadás után lelőtte. Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter azt mondta, épp az ilyen esetek elkerülése érdekében fegyverezik fel az ország népét. Nyolc hónap alatt több mint százötvenezer fegyvertartási engedélyt osztottak ki. 

 

Arra, hogy Irán területe sem biztonságos hely a magyaroknak, már tavaly áprilisban figyelmeztettek a magyar hatóságok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk