Amíg Észak-Korea nem mond le a nukleáris fegyvereiről, addig folytatni kell a nemzetközi nyomásgyakorlást

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 4.

Külpol

A diplomáciai vezetők elégedetlenek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagjainak külügyminiszteri találkozóján adott hangot elégedettségének, amiért a délkelet-ázsiai szervezet fenntartotta az eddigi szankciókat Phenjannal szemben – írja az MTI. Pompeo elismeri, hogy időbe telhet, amíg Phenjan felszámolja atomprogramját, ugyanakkor az amerikai politikus bizakodik és reméli, hogy sikerrel járnak majd az ezzel kapcsolatos tárgyalások az USA és Észak-Korea között.

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy Phenjan mindent megtesz annak érdekében, hogy kijátssza az ellene hozott gazdasági szankciókat. Egy ENSZ-jelentés szerint Észak-Koreában jelentősen növekedett az illegális olajszállítmányok száma. A nyár elején Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt ígérte, hogy a szankciók feloldásáért cserébe atommentesíti a Koreai-félszigetet, pár napja viszont kiderült, hogy Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát kezdett gyártani.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.