Andrzej Duda lengyel elnök koronavírusos

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 5.

Külpol

Karanténba került, de nincsenek súlyos tünetei. 

Pozitív lett Andrzej Duda koronavírus-tesztje, a vakcina harmadik adagjával decemberben beoltott lengyel elnök karanténba került, de nincsenek súlyos tünetei - közölte szerdán Pawel Szrot, a varsói elnöki hivatal főnöke.

Andrzej Duda azért végeztetett tesztet, mert a környezetében fertőzések bukkantak fel. Jelenleg orvosi ellenőrzés alatt áll - tudatta Szrot a Twitter közösségi fiókján.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén elmondta: Lengyelországban feltehetőleg január végén érnek csúcspontjukra az omikron variáns okozta fertőződések. Egy várható újabb járványhullámra készülve jelentősen növelni fogják a kórházi kapacitásokat.

Keddi adatok szerint Lengyelországban az omikron okozta 72 fertőzést mutattak ki, ami 2,5 százaléka az összes koronavírus-fertőzésnek.

Annak kapcsán, hogy szerdán a hatóságok mintegy 17 200 új fertőzésről számoltak be a közel 38 millió lakosú országban, Niedzielski elmondta: ez heti összehasonlításban mintegy 10 százalékos növekedést jelent, ami azonban a karácsonyi ünnepek alatt végzett tesztek számával összefüggő "anomáliaként" is értelmezhető. Egy hete az egészségügyi tárca a koronavírus-fertőzések számának csökkenéséről számolt be.

Amennyiben beigazolódna, hogy trendváltás következett be, a kormány a járványügyi intézkedések szigorításáról hozhat intézkedést, jelenleg azonban nincs ilyen döntés - közölte a miniszter.

Lengyelországban utoljára december 15-én szigorítottak az intézkedéseken: ennek értelmében a szolgáltatásokat egyszerre kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint korábban, az általános és középiskolákban pedig ezen a héten kötelező a távoktatás.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk