Kötelező utcai maszkviselést rendelt el a román kormány

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 5.

Külpol

Csak az orvosi maszkok használatát fogadják el. 

Romániában ismét kötelezővé teszik a köztéri maszkviselést, és csak az orvosi maszkok használatát fogadják el - jelentette be Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A járvány terjedésének megfékezésére a járványügyi operatív törzs tett javaslatokat. Ezek egy részét kormányhatározatban, más részét az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös rendeletében kell ezután elfogadni. Raed Arafat elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról péntekig kell kormányhatározatot elfogadnia a kabinetnek, a két minisztérium közös rendeletei már szerdán megjelenhetnek a hivatalos közlönyben és azonnal hatályba is lépnek.

Alexandru Rafila hangsúlyozta: a megfelelő maszk viselése azért válik rendkívül fontossá, mert Romániában gyorsan terjed a koronavírus omikron változata, amely sokkal fertőzőbb, mint a korábbi vírusváltozatok. Hozzátette: a megfertőződéstől csakis a megfelelő maszk, a súlyos megbetegedéstől pedig az oltás véd meg.

A miniszter elmondta: arra készülnek, hogy 800 ezer-egymillió ember fertőződik meg az országban a járvány ötödik hullámában, és a fertőzések nagy száma az alacsony átoltottság mellett kritikus helyzetbe hozhatja az egészségügyi rendszert. 

A járványügyi operatív törzs által kidolgozott intézkedéscsomag továbbra is a helyi fertőzöttségi rátához köti a rendezvények korlátozását.

Romániában a 2022-es év első napjaiban rendkívüli módon megugrott az új fertőzések száma. Míg az ötödik hullámban a napi új esetek száma december 28-án emelkedett először ezer fölé, a szerdán közölt hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában már csaknem ötezer új fertőzést jegyeztek. Az elmúlt hét nap összesített fertőzésszáma csaknem háromszorosa a korábbi hét hasonló adatának. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk