Seehofer megúszta a keménykedést, nem kell lemondania, sikerült megegyezni Merkellel

  • narancs.hu
  • 2018. július 3.

Külpol

A megállapodás értelmében a korábban máshol már regisztrált menedékkérőket nem engedik be Németországba.

Hétfő késő este megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról – adta hírül az MTI. Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke elégedett a megállapodással, ezért úgy döntött, hogy nem távozik tisztségéről, folytatja a munkát. Angela Merkel jó kompromisszumnak nevezte a három pontból álló egyezményt. Ennek értelmében tranzitközpontokat építenek ki azok számára, akik az EU valamelyik országában már nyilvántartásba vettek, és innen szállítják majd vissza őket oda, ahol regisztrálták őket.

A két párt arról is megegyezett, hogy az osztrák-német határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni abból a célból, hogy megakadályozzák azon menekültek belépését Németországba, akiket korábban más EU-s tagállamban már regisztráltak. Amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést Németországba.

Az MTI tudósítása szerint a CDU és a CSU vezetői megbeszélésük után, hétfő késő este tárgyalást kezdtek a szövetségi kormányt alkotó koalíció harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőivel a kancellári hivatalban. A koalíciós egyeztetést az SPD kezdeményezte. A CDU/CSU új felvetésére egyelőre nem reagáltak az SPD-nél a legfelső szinten, de a párt egy menekültügyi szakpolitikusa, Aziz Bokurt, a szociáldemokraták migrációs munkacsoportjának vezetője a Die Welt című lapnak azt mondta: a tranzitközpont "furcsa" és működésképtelen ötlet, és nem szerepel a koalíciós megállapodásban, amely már eleve "túl van a fájdalomküszöbön", az SPD számára elfogadható menekültügyi szigor legfelső határán.

Figyelmébe ajánljuk