Atom, tárgyalás és a nagy piros gomb – Három hír Észak-Koreáról

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 3.

Külpol

Trump megint rendkívül szofisztikáltan kommunikál.

„Washington kész további szankciókra Észak-Korea ellen, ha Phenjan újabb rakétakísérletet hajtana végre” – mondta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén, New Yorkban. Az amerikai kormány információi szerint ugyanis Phenjan erre készül. A nagykövet ugyan reméli, hogy ez nem fog megtörténni, ám ha mégis, mindenképpen újabb szankciókat kell bevezetni. „A civilizált világnak egységesnek és ébernek kell maradnia egy haramia ország atomarzenál-fejlesztésére irányuló programjával szemben” – mondta, majd hozzátette: az Egyesült Államok soha nem egyezik bele, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.

A kedves vezető

A kedves vezető

Fotó: EPA/Hou Hvi Jung

Tárgyalásba kezdhet Észak- és Dél-Korea, miután előbbi vezetője, Kim Dzsong Un utasítást adott a két Korea közti kommunikációs forródrót helyreállítására. Ezt két éve nem használták, akkor Phenjan szüntette meg a vonalat, most azonban hajlandók lennének tárgyalni Észak-Korea dél-koreai téli olimpiai részvételéről. A javaslatot tegnap tolmácsolta Dél-Korea, az országegyesítési miniszter azt mondta: a kormány azt javasolja, hogy január 9-én tartsanak magas szintű egyeztetéseket a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében azon a határ menti településen, ahol aláírták a koreai háborút (1950–1953) lezáró tűzszüneti megállapodást. A kommunikáció újraindítása miatt Donald Trump amerikai elnök elégedettségét fejezte ki: „az Észak-Korea ellen eddig foganatosított szankciók szerinte már kezdik éreztetni hatásukat”.

false

„Nekem nagyobb gombom van, mint Kim Dzsong Unnak” – írta Twitter-bejegyzésében Trump, az észak-koreai vezető újévi köszöntőjére reagálva, amelyben Kim azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mostanra képessé vált az Egyesült Államok területének bármely részére csapást mérni nukleáris fegyvereivel, ezért Amerika soha többé nem lesz képes támadást indítani országa ellen. Trump úgy fogalmazott: „…tájékoztatná valaki őt a kiszipolyozott és kiéheztetett rezsimjéből arról, hogy nekem is van nukleáris nyomógombom, de az enyém sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé, és az én nyomógombom működik!”

(MTI)

Neked ajánljuk