Ausztria sem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

Külpol

Az uniós szankcióknak megfelelően euróban utalják a pénzt. És szerintük ebbe Putyin is belement.

Ausztria továbbra is euróban fizet az orosz gázért, és nem rubelben - jelentette ki Karl Nehammer szerdán.

Az osztrák kancellár álhírnek nevezte, hogy rubelben fizetnének. Hozzátette:

Ausztria szó szerint betartja a közösen elfogadott uniós szankciókat.

Az OMV osztrák energetikai vállalat és a Gazprom orosz gázszolgáltató közötti fizetési feltételeket megvitató szerdai kormányülést követően tett nyilatkozatában Nehammer felidézte Vlagyimir Putyin elnök két héttel ezelőtti ígéretét arra, hogy továbbra is elfogadják az euróban történő fizetéseket, hangsúlyozva, hogy ez változatlanul így is van.

A dpa értesülései szerint az OMV és a Gazprom közötti megállapodás alapján az OMV euróban teljesíti a kifizetéseket, a Gazprom pedig rubelre váltja azokat, de ez a kitétel még nem lépett életbe.

Nehammer és Leonore Gewessler energiaügyi miniszter bejelentette, hogy

6,6 milliárd euró (7 milliárd dollár) értékben bővítik Ausztria stratégiai gáztartalékait, azzal a céllal, hogy a télre a gáztározók telítettsége 80 százalékra nőjön.

Oroszország továbbra is szállít földgázt Ausztriának. Moszkva egyik napról a másikra leállította a Lengyelország és Bulgária felé irányuló szállítást. Ausztria földgázszükségleteinek mintegy 80 százalékát az orosz forrásból fedezi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk