Elindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen

  • narancs.hu
  • 2022. április 27.

Külpol

Most már tényleg.

Az Európai Bizottság szerdán írásbeli értesítést küldött a magyar kormánynak, amivel az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet szerint hivatalosan is elindult az EU-s támogatások felfüggesztésével fenyegető, úgynevezett jogállamisági eljárás.

A lépésről Johannes Hahn költségvetési biztos írt Twitter-oldalán, előzetesen pedig a Bizottság sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy a biztosi kollégium felhatalmazta Hahnt a levél elküldésére. Ursula von der Leyen bizottsági elnök már április 5-én előrevetítette, hogy a Bizottság hamarosan elszánja magát az eljárás megindítására.

A levéllel a Bizottság azt fejezi ki, hogy véleménye szerint a jogállamisági problémák Magyarországon veszélyeztetik az EU-s költségvetés szabályos felhasználását. Hogy pontosan milyen jogsértésekről írnak a levélben, az egyelőre nem ismert, de előzetes információk szerint a Bizottságnak például a közbeszerzési rendszerrel, a földárverésekkel és az EU csalás elleni hivatalával való együttműködéssel voltak problémái.

A jogállamisági eljárás egy 5-9 hónapos folyamat. A magyar kormány első körben reagálhat a felvetett problémákra, illetve megpróbálhatja orvosolni azokat. Ha ez nem sikerül, akkor a Bizottság pénzügyi szankcióra tesz javaslatot, amit még a tagállami képviselőket tömörítő Tanácsban is meg kell szavazni minősített többséggel.

A jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet tavaly január óta hatályos, de most először vetik be a gyakorlatban. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk