Az afganisztáni tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről

Külpol

Szép új világ.

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok felsőoktatási minisztériuma kedden határozatlan időre kitiltotta a nőket az egyetemekről.

A tárca szóvivője által is megerősített körlevél utasítja az állami és a magánegyetemeket is, hogy a kormányzati döntéssel összhangban haladéktalanul tiltsák ki a női hallgatókat.

A helyi sajtó december 7-én jelentett arról, hogy noha az afganisztáni tálibok megtagadták a lányoktól a középiskolai továbbtanulás lehetőségét, váratlanul mégis engedélyezték az érettségi bizonyítvány megszerzését. A sikeres bizonyítvány megszerzése eddig megnyithatta a nők számára még nyitva álló egyetemi oktatás lehetőségét.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve a szorosan értelmezett iszlám előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk