Az Amerikai Ügyvédi Kamara szerint a kormány aláássa a magyar jogrendszert

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Külpol

Nyílt levélben bírálják a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Nyílt levelet tett közzé szerdán honlapján az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA), amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a magyar parlament fideszes többsége decemberben megszavazta a közigazgatási bíróságok létrehozását – adta hírül a 24.hu.

Azzal, hogy Magyarországon létrejön egy párhuzamos bírósági rendszer, amelyet egy politikai okokból kijelölt igazságügyi miniszter felügyel, a kormány aláássa a magyar jogrendszert. Az autonómia és a függetlenség garanciája hiányában a kulcsfontosságú közigazgatási döntések átadása a bíróságoktól egy külön közigazgatási bírói testületbe veszélyezteti a bírósági függetlenséget – írják közleményükben.

A kamara a közlemény végén sürgeti a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságra vonatkozó kötelezettségeit és állítsa le a párhuzamos, politikailag ellenőrzött bírósági rendszer létrehozására irányuló törekvéseit.


Ezt már olvasta?

Ezentúl majd a kormány dönt arról, ki lehet bíró Magyarországon

Ha megszavazza az Országgyűlés az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról és működési szabályairól szóló törvényjavaslatot, a kormány a hozzá lojális emberekkel töltheti fel a bírói testületet. A kormánytól független intézmények felszámolása során most a bíróságok vannak soron. A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint várhatóan hétfőn szavaz az Országgyűlés az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról és működési szabályairól.

Figyelmébe ajánljuk