Az EU a kibertámadások beszüntetésére szólította fel Oroszországot

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 24.

Külpol

Illetve arra, hogy felelős állami szereplőként viselkedjen a kibertérben. 

Nyilatkozatban tiltakozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a több uniós tagállamban észlelt, a Ghostwriter nevet viselő személyhez vagy csoporthoz, valamint az orosz államhoz kötött rosszindulatú kibertevékenységek ellen.

Josep Borrell elfogadhatatlannak nevezte ezeket a kibertámadásokat, amelyek az unió integritását, biztonságát és demokratikus értékeit fenyegetik. A támadások parlamenti képviselőket, kormányzati tisztviselőket, politikusokat, a sajtó munkatársait és a civil társadalom képviselőit célozzák, feltörik személyes fiókjaikat és ellopják az adataikat.

Az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozat szerint az EU elítéli az ilyen kibertámadásokat és azok azonnali beszüntetését sürgeti. Az uniós főképviselő emellett felszólította Oroszországot, hogy legyen felelős állami szereplő a kibertérben.

A német kormány még szeptember elején szólította fel az orosz kabinetet, hogy haladéktalanul állítsa le azokat az informatikai támadásokat, amelyek Németország biztonságát és a demokratikus akaratformálás folyamatát veszélyeztetik, ötvözve a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel.

Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a kormány megbízható értesülésekkel rendelkezik arról, hogy a Ghostwriter tevékenysége "az orosz állam kibertevékenységéhez, konkrétan a katonai hírszerzéshez, a GU-hoz köthető".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.